Lifestyle

nutricionizam

Zašto LCHF i keto prehrana "traži" više soli?

Zašto LCHF i keto prehrana
Pexels

Suplementacijom natrija, magnezija i kalija može pomoći u sprečavanju ili umanjiti simptome keto gripe i rješiti nuspojave koje biste mogli imati dugoročno.

U nutricionističkom svijetu sve je više prihvaćeno da low carb high fat i keto prehrana može biti zdrava, a također i nutritivno cjelovita.Meso, riba, jaja, mliječni proizvodi, orašasti plodovi i povrće bogati su važnim hranjivim tvarima koje tijelu svakodnevno trebaju.

U nekim slučajevima, ipak, korisno može biti dodavanje minerala poznatih kao elektroliti.

Kada ograničite ugljikohidrate, vaše tijelo počinje drugačije procesuirati elektrolite. To je zato što kad su razine inzulina niske, bubrezi izlučuju više natrija.

Budući da je ravnoteža natrija i ostalih elektrolita u tijelu jako osjetljiva ''stvar'', gubitak natrija može poremetiti i razinu ostalih elektrolita. U nekim slučajevima to dovodi do simptoma koji se često opisuju kao "keto gripa". Ovi simptomi su obično privremeni i nestaju nakon što se vaše tijelo prilagodi na nisku razinu ugljikohidrata.

Suplementacijom natrija, magnezija i kalija može pomoći u sprečavanju ili umanjiti simptome keto gripe i rješiti nuspojave koje biste mogli imati dugoročno.

Konzumiranje oko 4.000 do 7.000 miligrama natrija (oko 2 do 3 žličice soli) obično je dovoljno za keto adaptaciju.

Evo nekoliko načina za povećanje unosa natrija.

Svakodnevno pijte 1 ili više šalica slane juhe.

Dodajte 1-2 žličice soli u svakodnevnu pripremu hrane, možete zasoliti i crnu kavu.

Redovito jedite masline, kisele krastavce, kiseli kupus i drugu slanu lchf hranu.

Za više savjeta o keto i lchf prehrani preporučamo i hrvatski kanal Moj pjat!

 

 


Reci što misliš!