Lifestyle

fit kantun

Što se događa u tijelu kada popijete 2 litre vode na dan?

Što se događa u tijelu kada popijete 2 litre vode na dan?
Thinkstock

60 posto ljudskog tijela sačinjava voda i ona je esencijalna za održavanje organizma zdravim. Stručnjaci upozoravaju da je važno dnevno piti barem dvije litre vode.

Dr. Dasha Fielder otkriva za Daily Mail da ispijanje vode održava bubrege hidriranima, povoljno utječe na probavu, obnavlja kožu i sprječava nadutost.

“Puno vode gubimo ispijanjem napitaka s kofeinom, kao što su kava i čaj, kao i preko noći dok spavamo pa je važno nadomjestiti je tijekom dana”, pojasnila je i dodala što ćete iskusiti ako se pridržavate smjernica i pijete barem dvije do dvije i pol litre vode u danu.

Održavate bubrege zdravima i ispirete toksine

“Funkcija bubrega je esencijalna za metabolizam i izlučivanje toksina. Bubrezi su vrlo osjetljivi i nedostatak vode utječe na njihovu funkcionalnost. Ako ne izbacite neželjene toksine iz tijela, to može dovesti do umora, glavobolje i nedostatka koncentracije”, tvrdi dr. Fielder.

Popravljate ten

Voda osvježava kožu iznutra.

“Ženama je posebno važna jer je obnavlja i smanjuje pojavu bora. Izgledat ćete svježe i mladoliko, a posebno je važno piti dovoljne količine vode tijekom ljetnih mjeseci kad se prekomjerno znojimo”, ističe.

Povoljno utječete na funkciju mozga i koncentraciju

Umjesto da za razbuđivanje popijete šalicu kave, voda će stimulirati mozak i omogućiti mu bolje funkcioniranje.

“Naša sposobnost koncentracije oslanja se na dovoljne količine vode”, kaže dr. Fielder.

Budući da se tri četvrtine mozga sastoji od vode, pijenje adekvatnih količina tijekom dana pojačat će koncentraciju, održati fokus i smanjiti vjerojatnost glavobolje.

Dr. Fielder je također rekla da hidratacija tijekom dana može poboljšati tjelesne performanse prilikom vježbanja.

Poboljšavate probavu i zdravlje crijeva

“Čak i ako jedete puno vlakana i zelenog povrća, morate piti vodu da bi hranjive tvari mogle proći kroz sustav. Bez vode, hrana se ne može kretati kroz probavni sustav, a to može dovesti do zatvora”, upozorava liječnica.

Slično kao i s bubrezima, dovoljno vode osigurat će crijevima pravilan rad.


Reci što misliš!