fino i zdravo
Volite sir, no smeta vam laktoza - ovih devet sireva slobodno jedite
Netolerancija na laktozu je nemogućnost pravilnog probavljanja laktoze. S obzirom da mnogi vole jesti sir, tvrđi i što stariji sirevi imaju nisku razinu laktoze. To su sirevi poput parmezana, cheddara...
Procjenjuje se kako je oko 65% svjetske populacije u većoj ili manjoj mjeri netolerantno na laktozu, što znači da jela na bazi mlijeka poput jogurta, sladoleda i da, sira mogu stvoriti niz nepoželjnih probavnih simptoma. Na svu sreću, sirevi koji imaju niski udio laktoze mogu biti ključ za grickanje 'bez boli'.
Netolerancija na laktozu zapravo ne uključuje imunološki sustav, ona je rezultat nemogućnosti tijela da probavi, apsorbira, metabolizira hranu ili njenu komponentu.
Ljudi ponekad miješaju nepodnošenje laktoze sa alergijom na kravlje mlijeko. Alergija na kravlje mlijeko je reakcija imunološkog sustava na jednu ili više mliječnih bjelančevina i može biti opasna po život kada se konzumira i mala količina mlijeka ili nekog mliječnog proizvoda.
Alergija na kravlje mlijeko se najčešće pojavljuje u prvoj godini života, dok se netolerancija na laktozu javlja češće u odrasloj dobi.
Što utječe na količinu laktoze u siru?
Većina sireva prirodno je bez laktoze ili sadrži vrlo nisku razinu laktoze jer postupak stvaranja sira uključuje razdvajanje mlijeka na sirutku i skute. Većina laktoze nalazi se u sirutki, koja se uklanja, a sir se proizvodi od skute. Na razinu laktoze utječe i fermentacija i vrijeme. Preostala laktoza fermentacijom pretvara se u mliječnu kiselinu. Što duže sir ostari (ili fermentira), manje će laktoze imati.
Način prerade sira i vrsta korištenog mlijeka mogu utjecati na sadržaj laktoze u siru. Sir ima mnogo niže razine laktoze u odnosu na ostale mliječne proizvode jer se velik dio laktoze gubi u sirutki (tekućem dijelu koji nastaje tijekom stvaranja sira).
Starenje sira može dodatno smanjiti razinu laktoze, jer tijekom procesa fermentacije bakterije pretvaraju laktozu u mliječnu kiselinu. Osim toga, u smislu vrste mlijeka, kozje mlijeko ima nešto niže razine laktoze u odnosu na kravlje mlijeko.
Koji sirevi imaju najmanje laktoze
Ispada da većina sireva, osobito tvrda, ima relativno malo laktoze.
Tvrdi sir obično je najniži u laktozi, primjerice parmezan i cheddar sir, no dobar je i kozji sir. Ipak, s obzirom da sir ima mnogo manje laktoze nego čaša mlijeka, male količine bilo koje vrste obično se dobro podnose.
Ako želite biti oprezni u konzumaciji sira, ovi sirevi imaju nižu razinu laktoze:
1. Cheddar
Postoje razne vrste cheddar sira, uključujući blage, oštre, ekstra oštre, premium i drugi, a najveća razlika među njima je količina starenja. Dok je blagi cheddar star dva do tri mjeseca, premium se stari između dvije i pet godina. Blagi cheddar sadrži oko 0,0 do 2,1% laktoze, dok stariji cheddar sadrži tragove od 2,1%.
2. Parmezan
Ovaj tvrdi talijanski sir star je oko 12 do 36 mjeseci. Ribani parmezan sadrži 2,9 do 3,7% laktoze, a tvrdi parmezan sadrži 0,0 do 3,2%.
3. Švicarski sir
Mnoge vrste sira spadaju u kategoriju 'švicarski'. Dok prave švicarske sorte uključuju Emmentaler i Gruyère, mnogi švicarski sirevi koji se nalaze u trgovinama proizvode se u Sjedinjenim Američkim Državama. Švicarski sir sadrži 0,0 do 3,4% laktoze, a pasterizirani, prerađeni švicarski sadrži 0,0 do 2,1%.
4. Brie
Ovaj mekani, masni kremasti francuski sir tradicionalno se pravi od kravljeg mlijeka, ali može se napraviti i od kozjeg mlijeka. Ovisno o vrsti mlijeka koje se koristi, Brie sadrži 0,0 do 2,0% laktoze.
5. Feta sir
Svježi sirevi poput fete znatno su veći u laktozi nego neki tvrdi. Možda će trebati nekoliko eksperimenata da biste utvrdili možete li ih tolerirati ili ne, zato budite svjesni da feta sadrži otprilike 4,1% laktoze.
6. Camembert
Slično Brie-u, Camembert je kremasti, mekani francuski sir koji ima blago iscrpljenu unutrašnjost, a proizvodi se od kravljeg mlijeka. Sadrži od 0,0 do 1,8% laktoze.
7. Gouda
Ovaj polutvrdi nizozemski sir jedan je od najpopularnijih na svijetu i sadrži 0,0 do 2,2% laktoze.
8. Blue sir
Nije za svakoga, ali oni koji vole plavi sir imaju tendenciju da ga vole. Izrađen je od kultura plijesni Penicillium i definitivno ima izražen miris. Sadrži 0,0 do 2,5% laktoze.
9. Provolone
Ovaj polutvrdi talijanski sir napravljen je od kravljeg mlijeka i ima blagi, dimljeni okus. Sadrži 0,0 do 2,1% laktoze.
Biti netolerantan na laktozu ne mora nužno značiti i odricanje od svih sireva, ali pravilo je sljedeće: Što je tvrđi sir, stariji sir, to manje laktoze sadrži, piše MBG.
Izdvojeno
-
Košarkaši Zadra u susretu su 12. kola regionalne ABA lige kao domaćini rutinski svladali Borac iz Čačka sa 89-67 (21-14, 18-12, 26-18, 24-23).
-
U 12. kolu regionalne AdmiralBet ABA lige košarkaši Zadra večeras su u Krešinom domu pred oko tisuću i pol najvjernijih navijača stigli do pete pobjede. Uvjerljivo su svladali momčad Borca iz Čačka rezultatom 89-67 (21-14, 18-12, 26-18, 24-23).
-
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana planina, a u sklopu manifestacije „Niti života“ sinoć je u Kneževoj palači svečano otvorena izložba "Velebit" renomiranog hrvatskog akademskog slikara Josipa Zankija.
-
Shizofrenija je mentalna bolest od koje obolijeva jedan posto populacije, muškarci najčešće u adolescentskoj dobi, a žene između 23. i 30. godine te je važno na vrijeme prepoznati simptome i započeti terapiju, istaknuto je u srijedu na konferenciji "Shizofrenija 360" u Zagrebu.
Reci što misliš!