crni napitak sreće
Kako kvalitetno odabrati pravu kavu?
Možda ste tek počeli piti kavu, ili ste već godinama ljubitelj, teško je znati odabrati između toliko opcija… Donosimo nekoliko najpopularnijih...
Svima se dogodilo da sjednemo u kafić, pogledamo ponudu i jednostavno ne znamo što odabrati… nema problema, stiže mala pomoć, barem ako je u pitanju kava.
Robusta ili arabica?
Postoji razlika između Robuste i Arabice, najčešće ponuđene kave, a vrijeme je da saznate koja!
Arabica
Arabica je sigurno najpopularnija vrsta kave! Ovaj odgovor ovisi o tome koga pitate, ipak se većina ljubitelja ovog napitka okreće arabici, poznatoj i kao Arapskoj kavi, radi okusa. Ova se zrna češće koriste za pripremu crne kave te se smatra prvom vrstom koja se uzgajala. Zrna imaju nešto slađi, kompleksniji okus ako ju pijete bez dodataka. Zanimljiva je činjenica da, iako je popularnija, sadrži manje kofeina od Robuste, piše ordinacija.hr.
Robusta
Kako ima nešto gorči okus, češće se koristi za pripremu espressa i instant kava. Ako vam ponedjeljak započne grozno i nikako se ne možete razbuditi, ovaj bi vas napitak mogao spasiti zbog nešto većeg udjela kofeina.
Koju kavu naručiti?
Možda ste tek počeli piti kavu, ili ste već godinama ljubitelj, teško je znati odabrati između toliko opcija… Donosimo nekoliko najpopularnijih...
Crna kava: Jednostavnije ne može – samo obična zrna kave umočena u vrelu vodu daju taj savršen okus.
Kava s mlijekom: Ovo sigurno jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu. Priprema se tako da se toplo mlijeko s mrvicom pjene uspe u crnu kavu. Mogu joj se dodati razni začini, poput vanilije ili cimeta.
Cappuccino: To bi bila kava s malo više pjene nego mlijeka, često se ukrašava kakaom ili cimetom u prahu. Nekada se može dodavati slatko vrhnje umjesto pjenice od mlijeka.
Američka kava: Sličnog je okusa kao crna, samo što je malo blaža jer se priprema s više vode. Ako ju pripremate sami, prvi napravite espreso te dodajte još vrele vode.
Espresso: Nekima omiljena kava, može se poslužiti sama ili koristiti kao temelj za druge napitke od kave, poput kave s mlijekom.
Cortado: Cortado je savršen omjer espressa i toplog mlijeka. Mlijeko se koristi kako bi ublažilo kiselkasti okus espressa.
Produžena kava: U espreso se dodaje malo vruće vode iz aparata za kavu i poslužuje se u maloj šalici.
Macchiato: Također se priprema kao espreso te se dodaje jako mala količina pjene.
Kava s čokoladom: Radi se o čokoladnom napitku od espressa kojemu se dodaje mlijeko i pjenica.
Irska kava: Sastoji se do crne kave, viskija i šećera te se ukrašava tučenim vrhnjem (šlagom).
Izdvojeno
-
Mostarski bend Zoster stiže na Adventuru u ponedjeljak 30. prosinca.
-
Zračne luke i u listopadu i u prvih deset mjeseci ostvarile su dvoznamenkaste poraste broja putnika, od 18,4 i 16,2 posto u odnosu na iste mjesece prošle godine, a najviše je putnika uslužila zagrebačka zračna luka, podaci su DZS-a, koji pokazuju i rast teretnog prometa.
-
Trenutno su na terenu četiri tima, a zbog povećanog interesa razmatra se povećanje broja ekipa. Predviđeno je spajanje između 5 i 6 tisuća priključaka, od kojih je dosad završeno oko 600.
-
U srijedu 11. prosinca 2024. je u Zadru u hotelu Kolovare održana radionica na temu Kreiranje doživljaja na razini Turističke zajednice Zadarske županije i vodećih programa, a namijenjena zainteresiranim dionicima s područja Zadarske županije.
Reci što misliš!