Lifestyle

dijeta

Namirnice koje ne biste trebali jesti prije 10 sati ujutro ako želite biti fit

Namirnice koje ne biste trebali jesti prije 10 sati ujutro ako želite biti fit
Thinkstock

Znanost i doručak često su kontradiktorni. S jedne strane, prehrambena industrija učinila je doručak najvažnijim obrokom dana usprkos činjenici da njegovo preskakanje zapravo nema loše posljedice.

S druge strane, kvalitetan doručak može poboljšati vaše raspoloženje i na mnoge druge načine pozitivno utjecati na vas. Izgleda da je trik u tome da znate što jesti, a što ne jesti za doručak.

Imajući to u vidu, portal Bright Side je izdvojio namirnice koje je najbolje izbjegavati jesti prije 10 sati ujutro.

Tost s maslacem

Za razliku od onoga što većina misli, doručak ne mora nužno biti obrok bez masnoća. Trik je pronaći pravu vrstu masnoća. Maslac sadrži masnoću koja vam pomaže preraditi vitamine, ali sadrži i previše zasićenih masti, što može nanijeti štetu vašem srcu, kao i potaknuti debljanje.

Umjesto toga: Namažite maslac od kikirikija preko tosta. Jedna studija je otkrila da kikiriki i čisti maslac od kikirikija mogu pomoći u smanjivanju osjećaja gladi tijekom dana jer povećavaju proizvodnju peptida YY, hormona koji regulira glad. Upravo zato su odličan odabir za doručak.

Kupovne kombinacije žitarica

Iako vrlo praktične, najpopularnije kupovne žitarice za doručak sadrže ogromnu količinu šećera koji s vremenom može uzrokovati nakupljanje masnoća u trbuhu.

Umjesto toga: Jedite domaću zobenu kašu bez dodavanja šećera koja sadrži zdravu količinu vlakana i gotovo zanemarivu količinu šećera. Smanjenje unosa šećera ujutro može vam pomoći da izbjegnete osjećaj umora u podne.

Gotove palačinke i vafli

Većina zaleđenih, polugotovih palačinki, vafla i sličnih biskvitnih kolačića sadrži rafinirane ugljikohidrate. To nije nužno loše, ali rafinirani ugljikohidrati mogu potaknuti iznenadne napadaje osjećaja gladi tijekom dana. Takvi proizvodi također sadrže malo vlakana i puno trans masti koje su štetne za vaše zdravlje.

Umjesto toga: Napravite ih kod kuće i koristite integralno brašno.

Jogurt s niskim udjelom masti (light jogurt)

Nemasni jogurt postao je široko dostupna alternativa za doručak. Nažalost, često sadrži mnogo dodanih šećera i malo proteina. Studije su također pokazale da punomasni jogurt zapravo pomaže u gubitku kilograma. Konzumiranje proteina ujutro može vam pomoći da tijekom dana manje osjećate glad, a upravo punomasni jogurti sadrže proteine.

Umjesto toga: Odaberite punomasni jogurt bez šećera.

Gotovi cijeđeni sokovi

Većina voćnih sokova sadrži jednaku količinu šečera kao i gazirani sokovi, što ih čini jednim od najgorih izbora za doručak ili konzumaciju uopće. Također, ne sadrže gotovo nimalo vlakana, prenosi Index.

Umjesto toga: Redovito jedite voće. Ono je odličan način da aktivirate probavni sustav ujutro i pripremite ga za veći unos kalorija u kasnijim obrocima.


Reci što misliš!