kužina
Na dijeti ste? Ovo su dobre ideje za jelo do 400 kalorija
Ne morate preskakati večeru niti grickati sirovu mrkvu da biste sačuvali vitkost. Uz malo truda i kvalitetne svježe namirnice pripremite ukusne niskokalorične obroke u kojima će uživati cijela obitelj.
1. Losos s narančom, sezamom, kvinojom i brokulom
Sastojci:
1 šalica kvinoje
½ šalice soka od naranče plus ⅓ šalice, odvojeno
2 mlada luka, narezana
1 veći stručak mladih plodova brokule
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
½ žličice mljevenog papra
3 žličice sezamovog ulja
¼ žličice češnjaka u prahu
4 komada svježeg lososa
1 žličica crnog sezama
1 žlica sitno ribanog svježeg đumbira
1 žlica tamari umaka
1 žličica kukuruznog brašna
Priprema:
Skuhajte kvinoju prema uputstvu na pakiranju, a pola šalice vode zamijenite s pola šalice soka od naranče. Kad je gotovo uklonite s vatre, ubacite narezani mladi luk i pokrijte da ostane toplo.
Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva, a lim za pečenje obložite aluminijskom folijom.
U velikoj posudi začinite mlade izdanke brokule maslinovim uljem i ¼ žličice soli i papra. Premjestite u lim za pečenje i ubacite u pećnicu. Pecite oko 8 minuta.
U međuvremenu pomiješajte 2 žličice sezamova ulja, češnjaka u prahu i ostatak soli i papra u manjoj posudi. Dobivenom smjesom premažite komade lososa.
Premjestite brokulu na jednu stranu lima, a na drugu stranu položite komade lososa. Pecite još 8 minuta. Kad je gotovo pospite sezam po lososu.
Pomiješajte ostatak soka od naranče, 1 žličicu sezamova ulja, đumbir, tamari umak i kukuruzno brašno u manjoj posudi i ubacite u mikrovalnu pećnicu na 1 minutu. Podijelite kvinoju, brokulu i lososa na četiri tanjura i svaku porciju poškropite s 2 žlice umaka.
Kalorijska vrijednost po porciji: 414 kcal
2. Mediteranska piletina sa salatom od ječma
Sastojci:
2 komada bijelog pilećeg mesa bez kostiju,
prepolovljeni
3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 žličica limunova soka
½ žličice soli
½ žličice mljevenog papra
¾ šalice ječma
2 šalice sitno nasjeckanog mladog špinata
1 šalica narezanih krastavaca
1 šalica nasjeckane rajčice
¼ šalice nasjeckanog crvenog luka
¼ šalice nadrobljenog feta sira
2 žlice nsajeckanih maslina
2 žlice limunova soka
1 nasjeckani režanj češnjaka
2 žličice narezanog svježeg origana
Odolite iskušenju pomoću 10 trikova za niskokaloričnu kupnju namirnica
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
Premažite komade piletine s jednom žlicom ulja i poškropite s limunovim sokom te solju i paprom. Premjestite u posudu za pečenje. Pecite 25 do 30 minuta ili dok piletina ne porumeni.
Zagrijte litru vode do vrenja u srednje velikom loncu na jakoj vatri. Ubacite ječam i kuhajte oko 8 minuta. Zatim ubacite špinat i kuhajte još jednu minutu. Procijedite i isperite hladnom vodom. Dobro osušite i premjestite u veliku posudu. Ubacite krastavce, rajčicu, luk, feta sir i masline. Dobro pomiješjte da se sve namirnice sljube.
Začinite mješavinu preostalim uljem, limunovim sokom, češnjakom, origanom, solju i paprom. Odvojite 1 žlicu umaka, a ostatak dodajte u mješavinu povrća i ječma. S preostalom žlicom umaka dodatno začinite piletinu i servirajte je uz salatu.
Kalorijska vrijednost po porciji: 402 kcal
3. Pileća piccata s tjesteninom i gljivama
Sastojci:
3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
⅓ šalice brašna
2 šalice pileće juhe
½ šalice bijelog vina
2 žlice limunova soka
¼ šalice nasjeckanog svježeg peršina
2 žlice kapara, ispranih u vodi
2 žlice maslaca
170 g integralne tjestenine (Capellini)
½ žličice soli
¼ žličice mljevenog papra
4 pileća fileta
3 veća režnja češnjaka, nasjeckana
300 g narezanih gljiva (mogu biti šampinjoni ili po
vašoj želji)
Priprema:
U velikoj posudi kuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju ili po vlastitom ukusu. Kad je gotova, procijedite.
U međuvremenu, 5 žlica brašna umutite s pilećom juhom dok smjesa ne postane glatka. Ostatak brašna prospite u plitku posudu. Začinite piletinu s ¼ žličice soli i papra i uvaljajte u brašno. Zagrijte s žličice ulja u velikoj neprianjajućoj posudi na srednjoj temperaturi. Ubacite piletinu i pržite je da porumeni, 2-3 minute sa svake strane. Prebacite u tanjur i poklopite da se ne ohladi.
Ostatak ulja zagrijte u drugoj posudi na srednoj temperaturi. Ubacite gljive i cijelo vrijeme miješajte dok ne puste tekućinu i dobiju boju, otprilike 5 minuta. Odvojite ½ šalice umaka od gljiva, u ostatak dodajte češnjak i vino pa sve zajedno kuhajte dok se tekućina ne reducira na pola količine. Dodajte mješavinu brašna i pileće juhe, limunov sok i ostatak soli. Pirjajte otprilike 5 minuta, dok se smjesa ne zgusne. Dodajte peršin, kapare i maslac. U tanjure poslužite tjesteninu i piletinu koje ste prelili s ovim ukusnim umakom.
Kalorijska vrijednost po porciji: 381 kcal
Izdvojeno
-
Hrvatski košarkaški reprezentativac Mario Hezonja, kojeg je u srijedu Euroliga kaznila s 8.000 eura zbog "nepoštivanja sudaca", odgovorio je da je ta organizacija hrabra kada treba kažnjavati, a da istovremeno odbija rješavati ozbiljne probleme u europskoj košarci.
-
Kakvo nas vrijeme očekuje danas i sutra u Dalmaciji?
-
Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa Zadar poziva vas na predstavu Na krilima baštine, koja će se održati 12. prosinca 2024. godine u 19 sati na pozornici HNK Zadar.
-
U župnoj dvorani župe sv. Anselma u Ninu predstavljena je monografija „Ecclesia Nonensis - O prošlosti Ninske biskupije“ urednika izv. prof. dr. sc. Zdenka Dundovića, u izdanju Sveučilišta u Zadru.
Reci što misliš!