Lifestyle

#kužina

S bulgurom možete napraviti stotinu različitih obroka

S bulgurom možete napraviti stotinu različitih obroka
Pixabay

Ako živite brzim životnim tempom bulgur je žitarica za vas. Jedinstven način obrade pšenice kojom se dobija bulgur čini ga jednostavnim za pripremu, a zdravstvene prednosti su brojne.

Bulgur je napola skuhana, osušena i zdrobljena pšenica. Izuzetno je blagotvorna za probavni sustav, a pomaže i kod zatvora, divertikuloze debelog crijeva, srčanih bolesti i raka. Nije samo odličan izvor vlakana, nego je i bogat kalijem i B vitaminima. Također sadrži nešto željeza i kalija. Premda je hranjiva, ta žitarica sadrži malo masnoća i kalorija. Zdravstvene prednosti bulgur pšenice uključuju sprječavanje zatvora, karcinoma, smanjenje rizika od dijabetesa i bolesti srca. Bulgur sadrži feruličnu kiselinu, sastojak koji može spriječiti nitrate i nitrite (prisutne u mnogim namirnicama) od pretvaranja u nitrozamine koji su povezani s rakom.

Kalij pomaže normalizaciji visokog krvnog tlaka pa smanjuje opasnost od srčanih napadaja i kapi. Vitamini B općenito su potrebni za pretvaranje hrane u energiju.

Za procesuiranu hranu obično se govori kako je nezdrava, no bulgur dokazuje da to nije uvijek slučaj. Ove prerađene smeđe granule od žitarice pune su hranjivih tvari, pa bi ih bilo dobro uvrstiti na jelovnik.

U svjetskoj kuhinji bulgur se koristi kao sastojak povrtnih salata, kao prilog mesu i ribi ili kao samostalni vegetarijanski obrok. Ovim proizvodima od žitarice mogu se napuniti tikvice ili patlidžani, iskoristiti ih se može kao zamjena za rižu u pripremi sarmica ili punjenih paprika te u kombinaciji sa voćem, medom i orašastim plodovima napraviti efektan istočnjački desert.

S obzirom da je riječ o proizvodu koji se dobiva od cjelovitih žitarica, bulgur smanjuje razine lošeg kolesterola u krvi te tako štiti kardiovaskularni sustav. Uz to je bogat prehrambenim vlaknima koji poboljšava rad probave, ubrzava metabolizam te može biti odlično sredstvo u borbi s viškom kilograma.

Žitarica koju većina zanemaruje dostojna je zamjena riži u toplim jelima i ključni sastojak hladnih salata. Obično se namače u toploj vodi oko 20 minuta, a može se i izravno kuhati dok granule ne omekšaju. Osim kao prilog, bulgur možete pripremiti kao i rižoto samo s kraćom pripremom, ali i u obliku BURGERA pa čak i SLATKOG DORUČKA.

Tvornica zdrave hrane


Reci što misliš!