Lifestyle

za uštedu

Najbolji savjeti za čuvanje namirnica

Najbolji savjeti za čuvanje namirnica
Davor Javorovic/PIXSELL

Ne želite li skupo plaćeno povrće i voće tražiti iza naslaga plijesni ili u gomili truleži, pokušajte se pridržavati sljedećih savjeta, piše tportal.

Krumpir, luk i rajčicu držite izvan hladnjaka i spremite ih na hladno i suho mjesto.

Avokado, kivi, rajčice, dinje i ostale plodove koji proizvode etilen držite dalje od hrane osjetljive na etilen, poput jabuka, brokule, mrkve i zelene salate.

Nezrele banane čuvajte na pultu, a kad sazriju, prebacite ih u hladnjak.

Zelenu salatu i svježe začinsko bilje čuvajte u čvrsto zatvorenim vrećicama.

Agrume čuvajte u hladnjaku u mrežastoj ili perforiranoj plastičnoj vrećici.

Celer umotajte u aluminijsku foliju prije nego ga odložite u ladicu za povrće u hladnjaku.

Mrkvu, salatu i brokulu stavite u suhe, odvojene vrećice i pospremite u CrispZone dio hladnjaka.

Ananas čuvajte u hladnjaku, ali tako da mu odrežete lisnati vrh i pospremite ga naglavačke.

Vlaga uzrokuje plijesan pa bobičasto voće ne perite prije nego ga kanite pojesti.

Kupujte proizvode koji nemaju mrlje promijenjene boje.

Kupujte zapakirane proizvode koji su čuvani u hladnjaku ili okruženi ledom.

Svježe voće i povrće čuvajte u hladnjaku na temperaturi ne višoj od 4,5 stupnjeva Celzijusa.

Sve proizvode koje kupite narezane i upakirane držite u hladnjaku.

Održavajte čistoću hladnjaka.

Voće i povrće ne držite u blizini plinske peći ili pećnice.

Izbjegavajte spremanje voća i povrća u blizini izvora dima i topline.

Ne režite voće i povrće dok god to ne morate.

Nasjeckani osušeni luk ili vlasac čuvajte u praznoj boci vode u zamrzivaču.

Krumpir spremite s jabukama kako ne bi klijao.

Narezanu zelenu salatu čuvajte u hladnjaku, u posudi obloženoj papirnatim ručnicima i prekrivenu plastičnom folijom.

Kako narezane jabuke, avokado ili umak guacamole ne bi posmeđili, pošpricajte ih limunovim sokom.

Gljive spremite u smeđu papirnatu vrećicu i čuvajte ih u hladnjaku ili na nekom drugom hladnom i suhom mjestu.

Rajčice držite dalje od zelene salate.

Izbjegavajte pretrpavanje hladnjaka.

Banane držite podalje od ostalog voća i povrća jer proizvode velike količine etilena.

Rajčice čuvajte na sobnoj temperaturi, podalje od sunčeve svjetlosti, i ne držite ih u plastici.

Korijene đumbira ili kurkume čuvajte u zamrzivaču.

Voće i povrće spremajte u staklene posude umjesto u plastične.

Meso i voće držite u odvojenim dijelovima hladnjaka kako biste izbjegli onečišćenje, piše tportal.


Reci što misliš!