Lifestyle

kritična zona

Zašto se žene debljaju oko struka?

Zašto se žene debljaju oko struka?
Ilustracija

Sve više istraživanja sugerira da je širok struk veliki rizik za ozbiljne bolesti, više nego što je to ukupni postotak masti u tijelu. Trbušna ili visceralna mast nalazi se duboko u abdomenu za razliku od potkožne masti koja se nalazi odmah ispod kože.

Svakako dugoročno treba izbjegavati dodane šećere i procesuirane masnoće. Svatko ima koristi za zdravlje slijedi li mediteranski način prehrane sa puno svježih proizvoda, cjelovitih žitarica, ograničenim unosom crvenog mesa i zdravim masnoćama. Češće dizanje sa sofe isto tako neće škoditi. Sve što možete poduzeti da bi smanjili struk, čak i za centimetar, čini vas zdravijima.

Evo nekoliko znanstvenih razloga povećanja struka.

1. Tijelo vaše majke je oblika jabuke

Genetika u velikoj mjeri određuje gdje će se u vašem tijelu deponirati masno tkivo. Brzim pogledom na obiteljsko stablo, vidjet ćete da li vaš klan ima tendenciju tijela oblika jabuke ili kruške. Oni koji pripadaju kategoriji forme jabuke, imat će više teškoća u održavanju vitkog struka i morat će jako paziti na unos kalorija i tjelesnu aktivnost da bi spriječili bujanje trbušnog sala.

2. Hormonske promjene

Oko menopauze čak i žene čije je tijelo oblika kruške koje većinu težine nose oko bedara i bokova, primijetiti će da im trbuh počinje rasti. Pad estrogena uzrokuje usporavanje metabolizma kako starimo. Povećanju mišićne mase pomoći će vježbanje.

3. Imate sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika pogađa 10 do 20 posto žena tijekom reproduktivnih godina. Ove žene imaju razine testosterona više od običnih i lako se debljaju, osobito oko struka. Muškarci češće imaju tijelo oblika jabuke nego kruške pa izgleda da visoke razine testosterona uzrokuju tipični muški uzorak dobijanja na težini.

Ostali simptomi ovog sindroma su neredoviti ciklusi, pojačana dlakavost i akne.

4. Spavate premalo ili previše

Ako redovito spavate 5 ili manje sati tijekom noći, imat ćete povećane masnoće oko trbuha. Ali isto to se dešava spavate li 8 ili više sati. Još uvijek nam je psihologija kao u pećinskih ljudi, kaže dr. Andersen. Nedostaje li nam sna, metabolizam će se usporiti da sačuva tijelu energiju i jedemo stvari koje ne smijemo kao čipse, pržene krumpiriće, kolače jer kao u doba pračovjeka organizam ne zna kada će se opet dokopati hrane. Zbog toga tijelo ove brzinske kalorije deponira kao mast oko sredine tijela.

Znanstvenici ne mogu do kraja objasniti zašto oni koji spavaju više također imaju dodatno trbušno salo, ali najvjerojatnije zato što dulji boravak u krevetu skraćuje vrijeme kada smo aktivni.

5. Ozbiljni stres

Ljudi koji su u dugotrajnom stresu tendiraju akumulaciji masnoća oko trbuha. Kada smo pod pritiskom, tijelo luči kortizol, hormon koji čini štetu na barem dva načina. Uzrokuje da tražimo masnu, slatku hranu koja osigurava brzu utjehu. Kortizol mijenja kemiju tijela pa tijelo sagorijeva manje kalorija i deponira više masnoća.

Svatko je povremeno u stresu, ali ako stres dugo traje potražite pomoć liječnika ili barem upišite jogu.


Reci što misliš!