Lifestyle

recept

Kako jednostavno napraviti savršeno tijesto za pizzu bez kvasca?

Kako jednostavno napraviti savršeno tijesto za pizzu bez kvasca?
Shutterstock

Food blogerica Sandra Rončević na svom je Instagram profilu objavila fotografiju pizze u kojoj nema kvasca. A najbolje od svega je to što se može koristiti i za razne druge specijalitete.

Nemate kvasca u kući a jede vam se pizza? Nema problema, food blogerica Sandra Rončević, poznata po blogu O slanom i slatkom ima genijalan recept za tijesto za pizzu bez kvasca, a može se koristiti i u raznim drugim varijantama pa čak i u slatkim jelima. U nastavku pročitajte recept koji je za 24sata podijelila Sandra i uživajte u ukusnom jelu.

Sastojci za tijesto:

350 grama glatkog pšeničnog brašna
300 grama grčkog ili čvrstog jogurta
6 grama praška za pecivo (pola vrećice)
8 grama soli

Nadjev:

400 g umaka od rajčice
2 kom mozzarelle
50 g ribanog sira grana padano (a može i mekši sir tipa goude)
5-6 kom tanko rezanih šampinjona
100 g tanko rezanog pršuta
malo maslinovog ulja
2 prstohvata suhog origana
6-7 listova svježeg bosiljka

Po želji:

1 kom svježeg čilija ili ljute papričice
nekoliko maslina

Priprema tijesta:

U zdjeli izmiješajte brašno, sol i prašak za pecivo. Dodajte jogurt pa zamijesite tijesto. Tijesto prebacite na pobrašnjenu za radnu površinu i mijesite oko 10 minuta, sve dok ne dobijete meko, podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si dodavanjem brašna). Tijesto formirajte u kuglu, prekrijte ga zdjelom ili čistom krpom i pustite da odstoji dok pripremite nadjev za pizzu.

 

Tijesto prerežite na dva dijela (za dvije pizze promjera 26-28 cm) ili ga ostavite u jednom komadu (ako ćete peći jednu pizzu u većem plehu) pa na pobrašnjenoj radnoj površini tanko razvaljajte, pazeći da vam rubovi ipak ostanu malo deblji. Prebacite ga na pleh za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje pa ga nadjenite omiljenim nadjevom. Tijesto premažite maslinovim uljem, potom umakom od rajčice, dodajte ribani sir grana padano, polovicu natrgane, dobro ocijeđene mozzarelle, potom po svemu rasporedite tanko rezane šampinjone pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 230°C, na najdonju rešetku, po mogućnosti na ventilaciju s donjim grijačem (ili tradicionalno pečenje na 250°C) te pecite 7 minuta. Izvadite iz pećnice, dodajte ostatak mozzarelle i vratite kratko natrag u pećnicu na jednu minutu (samo da se mozzarella lagano otopi).

Pečenu pizzu izvadite iz pećnice, pospite sušenim origanom, dodajte tanko rezani pršut i po želji svježe narezani čili i masline, dodajte i listove svježeg bosiljka, pokapajte maslinovim uljem i poslužite.

Budući da svatko od nas ima neke svoje omiljene sastojke za pizzu, slobodno je nadjenite svojim omiljenim nadjevima ili prema trenutnim zalihama iz hladnjaka.

Ovo tijesto se može napraviti i ranije pa čuvati par dana u hladnjaku (u vrećici ili hermetički zatvorenoj zdjeli), ali ga je prije upotrebe potrebno izvaditi barem sat vremena ranije i pustiti da na kuhinjskom ormariću dosegne sobnu temperaturu. Od ovog tijesta se mogu napraviti i kiflice, lepinjice/langoši i peciva za sendviče, a ako se u tijesto doda 75 g šećera i slatke cimet rolice.


Reci što misliš!