Lifestyle

fit kantun

Sada je pravo vrijeme da počnete vježbati: ovaj video će vas sigurno pokrenuti!

Sada je pravo vrijeme da počnete vježbati: ovaj video će vas sigurno pokrenuti!

Pravo je vrijeme da u izolaciji prionete na vježbanje. Osjećat ćete se bolje, a kad ovo prođe, izgledati bolje nego ikad!

Kako da krenem trenirati, a da ne dobijem upalu mišića i da me ništa ne boli, jedno je od najčešćih, ali prilično apsurdnih pitanja koje postavljaju vježbači početnici ili povratnici u fitness centre.

Ako i nakon barem minimalnog sportskog napora (posebno nakon prvog treninga) ne osjećamo “posljedice’’ vježbanja, onda ne možemo očekivati ni učinke.

Potrebno je samo pravilno dozirati opterećenje, a ono je individualno. Bitno je dobro razgibavanje prije početka treninga, lagane vježbe statičke snage, dakle izdržaji svih tipova, te kardio vježbe. Ali ne pretjerujte u startu da vam se ne upale tetive, pa ćete vrlo brzo odustati od idućeg treninga. Za početak je dovoljno 20 minuta vježbanja, a vrijeme postupno produžujte.

Kako biste postigli željene ciljeve, doveli se u formu ili izgubili koji kilogram viška pravilna prehrana je izuzetno važna, posebno ako ste u redoviti. Tijelo tijekom tjelovježbe gubi dosta energije i potrebno ju je nadoknaditi adekvatnom prehranom kako ne bi postalo slabo, a vi se osjećali iscrpljeno.

Prehrana neka vam obiluje voćem i povrćem, pijte mnogo tekućine koju vježbanjem gubite, a tu tekućinu organizmu je potrebno nadoknaditi.

Iz prehrane izbacite slatkiše, grickalice i fast food, jedite što više povrća, nemasnog mesa, ribe te složenih ugljikohidrata. To nije dijetni program već promjena sklopa navika i načina življenja u koji tek ponekad možete uklopiti neki junk food.

 


Reci što misliš!