pecite i guštajte
Najbolji recept za kruh kada nemate kvasac
Pecite, uživajte, perite ruke, držite udaljenost od drugih i OSTANITE KUĆI!!!
Ovo je samo još jedna lijepa, jednostavna verzija tzv. brzih kruhova i u vrijeme nestašice kvasca, prašak za pecivo i soda bikarbona itekako mogu spasiti stvar! I da… toliko je jednostavan za rad, da ga praviti može doslovno svatko. Čak i vaša djeca. Ili osobe koje nikada ranije u kuhinju ušle nisu. Slijedite recept i napomene i nema greške. Ali stvarno nema.
Pecite, uživajte, perite ruke, držite udaljenost od drugih i OSTANITE KUĆI!!!
Sastojci
250 g pšeničnog brašna plus još malo za posipanje
9 g praška za pecivo
250 g raženog brašna
6 g soli (1 malo punija žličica)
400 g tekućeg jogurta ili mlaćenice
Sjemenke po izboru: sezam, chia…
Postupak
Pećnicu staviti grijati na 200°C.
Sve suhe sastojke pomiješati u zdjeli ili na radnoj površini. U sredini napraviti „bunar“ te u par navrata uliti jogurt. Između svakog puta drvenom kuhačom ili rukama povezivati tijesto. Relativno brzo povezati mekano i lagano ljepljivo tijesto. Ne mijesiti puno. Na lagano pobrašnjenoj podlozi umijesiti tijesto, tek toliko da se povežu svi sastojci. Dovoljno je 10-15 poteza.
Formirati kuglu tijesta te ju staviti na pobrašnjeni pleh ili na papir za pečenje. Rukama lagano spljoštiti kruh i nožem napraviti malo dublji znak križa, cca 1cm dubine.
Kruh peći u prethodno zagrijanoj pećnici, 35-40 minuta, ovisno o
pećnici.
Pečeni kruh okrenuti naopako i kuckanjem u koru provjeriti je li
pečen – treba se čuti šuplji zvuk.
Ostavite kruh da se ohladi na rešetki.
NAPOMENE:
Koristite brašno po želji. Ne moraju biti ni ove vrste a niti mora biti u ovim omjerima koje sam ovdje koristila. Miksam ih i ja.
I čisto pšenično brašno je ok. Jedino, ako ćete stavljati samo „teža“ brašna tipa integralno, raženo i sl. po potrebi dodajte još malo jogurta jer tijesto treba biti mekano i pomalo ljepljivo.
Nakon što ste kruh lagano spljoštili i zarezali, možete ga po želji premazati ostatkom jogurta u posudi i posuti recimo sezamovim sjemenkama.
Kruh možete jesti i topli i hladni.
Ohlađen i spremljen u vrećici će i nakon 2-3 dana i dalje biti dobar za jelo kao i prvog dana.
Ljepota je da se ne mrvi i ostaje mekan.
Ako želite raditi s mlaćenicom a nemate je, a nemate ni jogurta u kući, nije kraj svijeta.
Možete je napraviti sami kod kuće. U 250ml mlijeka ulijte 1 jušnu žlicu soka od limuna ili alkoholnog octa, promiješajte i ostavite 10-ak minuta da stoji.
Mlijeko će progustiti.
Neće biti kao klasična mlaćenica ili jogurt, ali je jako dobra zamjena!
U pećnicu uz kruh možete ubaciti i malu posudu s vodom koja će isparavati tijekom pečenja i kruh će se manje sušiti.
Izdvojeno
-
Aleksandar Petrović, 65-godišnji nekadašnji izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije, ponovno je preuzeo Brazil, službeno je objavio tamošnji košarkaši savez na svojim internetskim stranicama.
-
Ljubitelji ljepote i strasti plesa, pripremite se za nezaboravno iskustvo jer Gruzijiski nacionalni balet Sukhishvili dolazi na pozornicu Arsenala u subotu, 20. travnja s početkom u 20 sati!
-
I ove godine u organizaciji Brdsko biciklističkog kluba Pakoštane i TZ Općine Pakoštane održati će se rekreativni MTB „Maraton Vransko jezero 2024“ i to tradicionalno 1. svibnja.
-
Sportski tereni Osnovne škole Šimuna Kožićića Benje uz odličnu navijačku atmosferu, igru i zabavu bili su poprište velikog sportsko-edukativnog Telemach Dan sporta.
Reci što misliš!