Lifestyle

pecite i guštajte

Najbolji recept za kruh kada nemate kvasac

Najbolji recept za kruh kada nemate kvasac
RTL

Pecite, uživajte, perite ruke, držite udaljenost od drugih i OSTANITE KUĆI!!!

Ovo je samo još jedna lijepa, jednostavna verzija tzv. brzih kruhova i u vrijeme nestašice kvasca, prašak za pecivo i soda bikarbona itekako mogu spasiti stvar! I da… toliko je jednostavan za rad, da ga praviti može doslovno svatko. Čak i vaša djeca. Ili osobe koje nikada ranije u kuhinju ušle nisu. Slijedite recept i napomene i nema greške. Ali stvarno nema.

Pecite, uživajte, perite ruke, držite udaljenost od drugih i OSTANITE KUĆI!!!

Sastojci

250 g pšeničnog brašna plus još malo za posipanje
9 g praška za pecivo
250 g raženog brašna
6 g soli (1 malo punija žličica)
400 g tekućeg jogurta ili mlaćenice
Sjemenke po izboru: sezam, chia…

Postupak

Pećnicu staviti grijati na 200°C.

Sve suhe sastojke pomiješati u zdjeli ili na radnoj površini. U sredini napraviti „bunar“ te u par navrata uliti jogurt. Između svakog puta drvenom kuhačom ili rukama povezivati tijesto. Relativno brzo povezati mekano i lagano ljepljivo tijesto. Ne mijesiti puno. Na lagano pobrašnjenoj podlozi umijesiti tijesto, tek toliko da se povežu svi sastojci. Dovoljno je 10-15 poteza.

Formirati kuglu tijesta te ju staviti na pobrašnjeni pleh ili na papir za pečenje. Rukama lagano spljoštiti kruh i nožem napraviti malo dublji znak križa, cca 1cm dubine.

Kruh peći u prethodno zagrijanoj pećnici, 35-40 minuta, ovisno o pećnici.
Pečeni kruh okrenuti naopako i kuckanjem u koru provjeriti je li pečen – treba se čuti šuplji zvuk.

Ostavite kruh da se ohladi na rešetki.

NAPOMENE:

Koristite brašno po želji. Ne moraju biti ni ove vrste a niti mora biti u ovim omjerima koje sam ovdje koristila. Miksam ih i ja.

I čisto pšenično brašno je ok. Jedino, ako ćete stavljati samo „teža“ brašna tipa integralno, raženo i sl. po potrebi dodajte još malo jogurta jer tijesto treba biti mekano i pomalo ljepljivo.

Nakon što ste kruh lagano spljoštili i zarezali, možete ga po želji premazati ostatkom jogurta u posudi i posuti recimo sezamovim sjemenkama.

Kruh možete jesti i topli i hladni.

Ohlađen i spremljen u vrećici će i nakon 2-3 dana i dalje biti dobar za jelo kao i prvog dana.

Ljepota je da se ne mrvi i ostaje mekan.

Ako želite raditi s mlaćenicom a nemate je, a nemate ni jogurta u kući, nije kraj svijeta.

Možete je napraviti sami kod kuće. U 250ml mlijeka ulijte 1 jušnu žlicu soka od limuna ili alkoholnog octa, promiješajte i ostavite 10-ak minuta da stoji.

Mlijeko će progustiti.

Neće biti kao klasična mlaćenica ili jogurt, ali je jako dobra zamjena!

U pećnicu uz kruh možete ubaciti i malu posudu s vodom koja će isparavati tijekom pečenja i kruh će se manje sušiti.


Reci što misliš!