#kužina
Pomoć u kuhinji: Limun, jogurt i jabuke spašavaju preslana jela
Ako ste presolili juhu, gulaš ili umak, dodajte vode ili neslanog temeljca te ubacite povrće poput luka i mrkve, pa nastavite kuhati još desetak minuta. I kiselina pomaže u ublažavanju slanog okusa – dodajte jelu limunovog soka ili octa.
Slanost jela možete smanjiti i dodavanjem šećera ili meda. Ako recept dopušta, dodajte mlijeko ili jogurt jer oni također “ubijaju” sol.
Budite oprezni i s dodavanjem pelata iz limenke, suhog mesa, maslina ili kapara, koji obiluju solju.
U narodu postoji još jedan savjet – kad presolite jelo, ubacite jedan oguljeni krumpir ili jabuku, koji će upiti višak soli, i nakon kuhanja ih bacite. Iskusni kuhari savjetuju da ne probate jelo samo netom prije nego što je gotovo nego tokom cijeloga kuhanja, piše Dnevni avaz.
Fini umaci – Nakon dodavanja vode ili temeljca juhe, variva i umake možete zgusnuti dodavanjem zaprške ili bešamel umaka.
Vino i ocat – Osim za preslana jela, ocat, vino, limun ili limeta spašavaju ručak s previše ljutih papričica ili bibera.
Fina juha – Ako vam je izletjelo previše ulja u juhu, procijedite je kroz vlažnu krpu namočenu u hladnu vodu ili ubacite koju kockicu leda pa brzo izvadite.
Izdvojeno
-
Odlukom općinskog načelnika, Općina Preko i ove će godine umirovljenicima i korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi dodijeliti božićnice.
-
Na blagdan svete Lucije učenici Osnovne škole Voštarnica, u pratnji ravnateljice Irene Dukić i učiteljica edukacijskih rehabilitatorica, posjetili su zadarsku gradsku upravu.
-
Dođite u Glazbenu zbirku Gradske knjižnice Zadar u ponedjeljak 16. prosinca na Božićni kviz!
-
Iz zadarske Elektre stiže obavijest o privremenom prekidu u opskrbi električnom energijom u ponedjeljak, 16. prosinca zbog radova prema sljedećem rasporedu
Reci što misliš!