stručnjaci znaju
Je li kruh glavni krivac za debljanje i nadutost?
Kruh je neizostavna svakodnevna namirnica, a gotovo nijednu drugu namirnicu ne jedemo u tolikoj količini koja je istovremeno vrlo često predmetom brojnih rasprava te koju mnogi stavljaju na crnu listu naglašavajući da je valja izbjegavati.
Debljanje?
Sue Baic iz British Dietetic Associationa smatra kako je vrlo česta zabluda ta da kruh deblja, a ono što šteti opsegu struka najčešće je ono što se nalazi na kruhu. Dvije prosječne kriške kruha imaju oko 190 kalorija i dva grama masti, no ako ih se namaže maslacem, količina kalorija gotovo se udvostručuje, a broj masti penje na 16 grama.
Nadalje, omiljeni dodatak sendvičima, majoneza, običnoj šniti
kruha dodat će nešto manje od 600 kalorija i 34 grama masti, što
je gotovo polovica preporučenog dnevnog unosa za žene.
Sue Baic ističe i kako mnogi krivo pretpostavljaju da je za
zdravlje najlošiji bijeli kruh. Kako ističe, najbolji su izbor
vrste polubijelog kruha koje izgledaju i imaju okus kao bijeli
kruh, no nastale su kombinacijom bijelog i integralnog brašna.
Osim što je dobar izvor kalcija, željeza i vlakana, dvije šnite
kruha sadrže 20 do 30 posto preporučene dnevne količine vitamina
B1.
Nadutost?
Gastroenterolog, psihoterapeut i medicinski savjetnik BS Networka, Nick Read kaže kako mogući rizični faktori nadutosti obuhvaćaju pretilost, tjeskobu i depresiju, nedovoljnu aktivnost, zatvor ili pak predmenstrualni sindrom te sindrom iritabilnog crijeva, a mnogi jedu prevelike količine ugljikohidrata u cjelini, a ne samo pšenice.
Tako, na primjer, osobe sa sindromom iritabilnog crijeva osjećaju
nadutost nakon konzumacije pšenice, no uzrok tomu vrlo je često
prisutnost fruktana koji se nalazi u brojnim namirnicama
uključujući luk, artičoke, šparoge i poriluk.
No ono na što valja pripaziti svakako su točni sastojci u kruhu
koji kupujete. Nije nažalost lišen nebrojenih umjetnih dodataka i
aditiva koji mogu negativno utjecati na zdravlje. Osim toga,
točan popis sastojaka najčešće nije naveden, ali činjenica jest
da se kruh danas više ne proizvodi samo od brašna, vode, soli i
kvasca. U kruhu se vrlo često nalaze brojni emulgatori,
omekšivači tijesta, konzervansi, kukuruzni sirup s visokim
udjelom fruktoze.
Izdvojeno
-
Košarkaši Zadra u susretu su 12. kola regionalne ABA lige kao domaćini rutinski svladali Borac iz Čačka sa 89-67 (21-14, 18-12, 26-18, 24-23).
-
U 12. kolu regionalne AdmiralBet ABA lige košarkaši Zadra večeras su u Krešinom domu pred oko tisuću i pol najvjernijih navijača stigli do pete pobjede. Uvjerljivo su svladali momčad Borca iz Čačka rezultatom 89-67 (21-14, 18-12, 26-18, 24-23).
-
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana planina, a u sklopu manifestacije „Niti života“ sinoć je u Kneževoj palači svečano otvorena izložba "Velebit" renomiranog hrvatskog akademskog slikara Josipa Zankija.
-
Shizofrenija je mentalna bolest od koje obolijeva jedan posto populacije, muškarci najčešće u adolescentskoj dobi, a žene između 23. i 30. godine te je važno na vrijeme prepoznati simptome i započeti terapiju, istaknuto je u srijedu na konferenciji "Shizofrenija 360" u Zagrebu.
Reci što misliš!