Lifestyle

gastro štorije

Pašta s graškom: Jednostavan recept s bloga "Jedi do Mile volje"

Pašta s graškom: Jednostavan recept s bloga

Mile Butorac, poznatiji kao Hungry Mile, slovi za jednog od najpoznatijih i najomiljenijih gastro blogera.

Mile je svoju strast prema kuhanju pretočio u blog Jedi do Mile volje koji je omiljena destinacija svih onih koji su u potrazi za gastro inspiracijom. Upravo smo se u potrazi za slasnim ručkom obratili Milu, a dobili smo nadasve kreativni recept za paštu s graškom koji će provjereno oduševiti vaše ukućane.

Potrebno:

300 g tjestenine
150 g smrznutog graška
komad maslaca
1 limun (korica + sok)
100 g špeka
čašica slatkog vrhnja ili manje vrhnje za kuhanje
40 g tvrdog ribanog sira
začina po želji: sol, papar, čili
po potrebi mlijeko i maslac

Priprema:

U vrelu posoljenu vodu staviti kuhati grašak. Kuhati 10 minuta (provjeriti) i procijediti.
Po uputama na vrećici stavite kuhati i tjesteninu.
Dok tjestenina kuha zagrijte lonac i dodajte komad maslaca. Na rastopljenom maslacu i laganoj vatri pržite na komadiće izrezan špek. U međuvremenu naribajte koricu limuna i iscijedite sok.
Preprženom špeku dodajte čili i koricu limuna i još kratko pržite. Podlijte sa sokom limuna (oko 1/3 do 1/2 soka). Kad sok ispari, svemu dolijte slatko vrhnje.
Kad se vrhnje zagrije svemu dodajte ribani sir i grašak i dobro promiješajte. (Ako vam umak nakon dodavanja sira postane pregust dodajte mu mlijeka i malo maslaca.) Kad zavrije sklonite s vatre.
Čim se tjestenina skuha odlijte lončić vode (u kojoj se kuhala) i ostavite ga sa strane. Tjesteninu procijedite i dodajte u lonac s umakom. Podlijte s onoliko vode iz lončića dok se sve lijepo ne poveže, ako ne služite odmah računajte da tjestenina nastavlja upijati umak.
Poslužite s puno svježeg bosiljka, dodatnim limunima i u tanjuru pospite s još sira.


Reci što misliš!