Lifestyle

top savjeti

Deset navika uz koje ćete biti zdravi uz minimalni trud

Deset navika uz koje ćete biti zdravi uz minimalni trud
Saša Čuka

Na internetu možete pronaći milijun savjeta o tome kako ostati zdrav i atraktivan: računati kalorije, baviti se sportom, jesti manje i slično. Ali znanstvenici imaju drugačije stajalište.

Donosimo 10 znanstveno dokazanih savjeta koji će vam pomoći da ostanete zdravi s vrlo malo truda.

Prestanite brojati kalorije

Visoko kvaliteta hrana važnija je od kalorija. Istraživanje koje je trajalo dvadeset godina pokazalo je da prerađena hrana i slatki napici najviše uzrokuju debljanje, piše Brightside. Stoga obratite pozornost na kvalitetu hrane.

Polovinu tanjura napunite povrćem

Voće i povrće izvor su vlakana, vode i korisnih mikroelemenata. Istraživanja su pokazala da ako na tanjur stavite puno povrća i voća, vaše zdravlje se poboljšava. Ista stvar funkcionira i u kupovini: ako je polovica vaše košarice napunjena voćem i povrćem, na pola ste puta prema zdravlju, piše RTL.hr.

Jedite što želite i kada želite

Ponekad odlučimo na neko vrijeme izbjegavati svoje omiljene proizvode, ali tako ne možemo izdržati zauvijek, ako ih počnemo puno jesti i dobijemo na težini. Da bismo uvijek ostali snažni i zdravi, moramo jesti ono što želimo i uživati ​​u svakom zalogaju bez osjećaja krivnje. Ukinite zabranu kada se radi o vašoj omiljenoj hrani.

Pravilo od dva zalogaja

Ako zaista želite pojesti nešto vrlo nezdravo, prevarite mozak: uzmite jedan zalogaj, popijte čašu vode, a zatim uzmite drugi zalogaj. Osjećaj ispunjenosti doći će mnogo brže.

Započnite dan s proteinima

Hrana bogata proteinima smanjuje razinu "hormona gladi" - grelina. Zato vam jaja, grčki jogurt i pileća prsa mogu pomoći da se osjećate sito do ručka u čemu vam ugljikohidrati sigurno neće pomoći.

Nikada nemojte jesti grickalice iz vrećice

Iz velikog pakiranja za pet minuta možete pojesti ogromnu količinu čipsa, kolačića ili slatkiša. Grickalice stavite na tanjur ili ih razvrstajte u manje vrećice: to će vam pomoći da kontrolirate koliko ste pojeli i kada trebate prestati.

Izaberite velike obroke

Profesor iz Pennsylvanije proveo je studiju i došao do ovog zaključka: velike porcije hrane ili jela koji sadrže puno vode sjajan su način da se ne prejedete. Velika zdjela salate napunit će vaš želudac mnogo brže od šake orašastih plodova, a onda ćete se osjećati sito.

Koristite pravilo "10 minuta"

Ovo pravilo djeluje ako želite razviti bilo kakvu novu naviku. Ako želite otići u krevet ranije, idite spavati 10 minuta prije nego što ste prvobitno planirali. Ako se želite baviti jogom, ali ne možete pronaći slobodnog vremena, počnite s 10 minuta dnevno.

Radni stol smjestite blizu prozora

Istraživanja pokazuju da velika količina sunčeve svjetlosti ima pozitivan utjecaj na dvije stvari: na kvalitetu vašeg sna i na vašu produktivnost. Da biste bili zdravi, pronađite način da dobijete dobro osvijetljeno radno mjesto.

Nakon jela pričekajte 30 minuta prije pranja zuba

Stručnjaci ne preporučuju pranje zuba odmah nakon jela - to biste trebali učiniti najmanje 30 minuta nakon. Ako ste jeli ili pili nešto kiselo, ne perite zube nakon jela kako ne biste oštetili caklinu.


Reci što misliš!