Debljanje, otežano disanje
Evo što se događa s vašim tijelom nakon što dan provedete prejedajući se
Budući da prosječna osoba tijekom božićnog ručka konzumira gotovo 2.000 kalorija, ne bi nas trebalo iznenaditi kako novogodišnja gozba može imati velike posljedice za naše zdravlje, piše The Daily Mail.
Debljanje, otežano disanje, pa čak i problemi sa srcem - dijetetičarka Susie Burell otkriva razloga zašto se ljudi često osjećaju 'bolesno' nakon što su cijeli božićni dan proveli prežderavajući se, ali i kako ti spriječiti.
1. Otežano disanje - smjesta nakon konzumacija jela
Odmah nakon što se završili s božićnom gozbom, možete imati
problema s disanjem.
Burell objašnjava kako je to posljedica prepunog želuca (koji je
zapravo tek nešto veći od šake) koji pritišće dijafragmu i
ograničava kapacitet pluća.
"Upravo je to razlog zašto je sjedenje nakon obilnog obroka najgora stvar koju možete napraviti", kaže ona i predlaže da poslije obilnog obroka odete u šetnju koja će pomoći probavi.
2. Osjećate se loše i umorno - 30 minuta nakon jela
Velik broj ljudi se osjeća loše ili čak bolesno nakon što se najedu. Burell kaže kako je to često rezultat kombinacije prebrzog jedenja i toga što se vaš probavni sustav prebrzo izlaže "previše masnoće", puno više nego na što je naviknut.
Zbog puno kalorija, masnoća i ugljikohidrata iz božićnog jela vjerojatno će porasti i razina inzulina u vašem tijelu, zbog čega se također možete osjećati loše i pospano.
Ona predlaže da jedete polako i da obilni ručak ne pojedete odjednom, već da jedete manje obroke tijekom cijelog dana, piše The Daily Mail.
3. Plinovi, neugodan osjećaj u želucu i osjećaj napuhnutosti - dva sata nakon jela
Burell kaže kako se dva sata nakon jela možete početi osjećati napuhnuto. Također navodi kako nije neuobičajeno da ćete nakon ovakvog obilnog obroka i nabaciti koju kilu, što može biti privremeno.
Kako "poništiti" učinke božićne prehrane?
Burell kaže kako je najbolja stvar koju možete učiniti kratka tjelovježba ujutro.
Također, možete tijekom dana biti 'lagano aktivni' i poslije ručka otići u kratku šetnju. Tjelovježba i kretanje pomoći će u probavljanju teške hrane. I za kraj, dobra ideja je napraviti veću pauzu između obilnijih jela - i sjetite se kako vam ta treća kriška torte ipak nije toliko potrebna.
Izdvojeno
-
Hrvatski košarkaški reprezentativac Mario Hezonja, kojeg je u srijedu Euroliga kaznila s 8.000 eura zbog "nepoštivanja sudaca", odgovorio je da je ta organizacija hrabra kada treba kažnjavati, a da istovremeno odbija rješavati ozbiljne probleme u europskoj košarci.
-
Kakvo nas vrijeme očekuje danas i sutra u Dalmaciji?
-
Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa Zadar poziva vas na predstavu Na krilima baštine, koja će se održati 12. prosinca 2024. godine u 19 sati na pozornici HNK Zadar.
-
U župnoj dvorani župe sv. Anselma u Ninu predstavljena je monografija „Ecclesia Nonensis - O prošlosti Ninske biskupije“ urednika izv. prof. dr. sc. Zdenka Dundovića, u izdanju Sveučilišta u Zadru.
Reci što misliš!