Lifestyle

miris blagdana

Najbolji recept za tradicionalno slovensko pečenje Štefani

Najbolji recept za tradicionalno slovensko pečenje Štefani

Dosadila vam je klasična bakina purica s mlincima? Rustikalno pečenje Štefani tipično je blagdansko jelo u Sloveniji.


Ako nemate ideju što biste pripremili za nadolazeći božićni ili novogodišnji ručak ili ove godine želite isprobati nešto drugačije, predlažemo faširanu štrucu s jajima, mesnu roladu ili tradicionalno slovensko pečenje Štefani!

Ovo jelo je nešto što su vam sigurno spremale mame i bake tijekom djetinjstva. Ako ste se zaželjeli ovog slasnog recepta, mi vam donosimo brzu verziju kako ga spremiti u trenu.

Riječ je o mesnoj štruci s tvrdo kuhanim jajima, koja se reže na šnite i uglavnom poslužuje s pečenim krumpirom, pireom i francuskom salatom.

Sastojci:

850 g miješanog mljevenog mesa (svinjetina i govedina)
nekoliko šnita starog kruha
glavica luka
4 jaja
mlijeko
peršin
češnjak u prahu
crvena slatka paprika u prahu
žlica Vegete
mažuran
sol
papar
suncokretovo ulje
krušne mrvice

Priprema:

1. Pripremite tvrdo kuhana jaja. U hladnu vodu dodajte jaja i kuhajte ih 10 minuta te maknite lonac s vatre i ostavite jaja još 10 minuta u istoj vodi, a potom ih ogulite nakon što se ohlade.

2. Luk usitnite te ga dodajte na malo ulja na tavu i popržite, a potom ostavite da se ohladi.

3. Stari kruh namočite u toplom mlijeku, a onda ocijedite od viška tekućine i umiješajte s mljevenim mesom, dva svježa jaja, ohlađenim lukom, prstohvatom soli, papra, čajnom žličicom slatke crvene paprike, malo češnjaka, mrvicom mažurana, Vegetom i krušnim mrvicama koje će dati hrskavu teksturu vašem jelu.

4. Kada ste sve dobro promiješali, položite na lim za pečenje, a savjetujemo visoki kalup pravokutnog oblika kako biste dobili oblik štruce, dok dno kalupa premažite uljem. Popunite do pola, dodajte ohlađena tvrdo kuhana jaja koja ste poredali s razmacima na sredinu i sve poklopite ostatkom smjese.

5. Lijepo oblikujte i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva da se peče sat vremena. Pet minuta prije kraja gornji sloj štruce premažite s malo ulja. Poslužite na ovalima u šnitama rezanim 2-3 cm debljine.


Reci što misliš!