kužina
Pet čestih pogrešaka koje činimo kad pečemo meso
Meso nikako nemojte odmrzavati u mikrovalnoj pećnici, a prije pečenja ga posolite i osušite papirom.
Za ukusnu piletinu ili krmenadle ne treba nam pećnica, ali pod uvjetom da se pridržavamo savjeta vrsnih kuhara. Kuhari savjetuju da se meso posuši papirnatim ručnicima prije pečenja ili ako ga odmrzavamo, ostavi nekoliko sati u hladnjaku da ne bude vlažno. Dobro ga je i posoliti najmanje 45 minuta ranije jer tako brže postiže temperaturu na kojoj se dobiva umami, odnosno slast.
Odmrzavamo meso na pogrešan način
Najbolje je meso odmrzavati u hladnjaku. Izvadite ga iz
zamrzivača, ostavite u posoljenoj vodi u loncu, stavite u
hladnjak i zaboravite na njega dok se ne odmrzne. Ne samo da ćete
smanjiti rizik od zaraze nego se i meso neće skuhati na površini,
kao što je slučaj kad odmrzavamo meso u mikrovalnoj
pećnici.
Stavljamo hladno meso u tavu
Stavimo li meso iz hladnjaka direktno na tavu, rezultat bi nas
lako mogao razočarati. Želite li fino i sočno jelo meso, ostavite
ga najmanje 15 minuta na sobnoj temperaturi, ali ne više od
jednog sata izvan hladnjaka.
Nestrpljivo dodajemo meso u tavu
Ako tava nije dovoljno zagrijana, meso će se zalijepiti, a sva će
se sočnost izgubiti. Kuhari savjetuju da najprije stavite malo
ulja na tavu koja dobro zadržava toplinu. Zagrijte tavu i stavite
meso prije nego što se ulje počne pušiti. Pečete li meso koje
samo na jednoj strani ima kožu – neka ta strana ima prednost na
tavi.
Prebrzo okrećemo komade
Meso je spremno za okret na tavi kad se prestane lijepiti za
površinu. To provjerite tako da lagano podignete rub mesa - ako
ima zlatnosmeđu boju i ne lijepi se, tada je vrijeme za pečenje
na drugoj strani. Jedino će tako dobiti finu hrskavu
koricu.
Previše pojačavamo ili smanjujemo vatru
Idealno je da vatra bude jaka na početku, dok se meso ne se zapeče, a zatim je smanjite tako da bude srednje jačine. Dok se peče, nemojte se udaljiti iz kuhinje, ali ni neprestano bockati meso, okretati ga ili gurkati jer neće biti ukusno. Nakon što je meso gotovo, ugasite vatru i maknite tavu s ringa kako se ne bi isušilo, piše Punkufer.
Izdvojeno
-
Hrvatski košarkaški reprezentativac Mario Hezonja, kojeg je u srijedu Euroliga kaznila s 8.000 eura zbog "nepoštivanja sudaca", odgovorio je da je ta organizacija hrabra kada treba kažnjavati, a da istovremeno odbija rješavati ozbiljne probleme u europskoj košarci.
-
Kakvo nas vrijeme očekuje danas i sutra u Dalmaciji?
-
Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa Zadar poziva vas na predstavu Na krilima baštine, koja će se održati 12. prosinca 2024. godine u 19 sati na pozornici HNK Zadar.
-
U župnoj dvorani župe sv. Anselma u Ninu predstavljena je monografija „Ecclesia Nonensis - O prošlosti Ninske biskupije“ urednika izv. prof. dr. sc. Zdenka Dundovića, u izdanju Sveučilišta u Zadru.
Reci što misliš!