kužina
Oprez - alkohol u pripremi jela ne ispari uvijek
Čaša bijelog vina u rižotu, čitava boca burgundskog vina za pečenu govedinu, čašica madera vina u umaku - mnogi recepti predviđaju dodatni alkohol i stručnjaci upozoravaju da on uvijek ne ispari.
"Običavala sam kuhati s litrama porta", prisjeća se Sybille Schoenberger koja je prvu Michelinovu zvjezdicu osvojila s 27 godina i sada vodi kulinarsku školu u Njemačkoj. Danas, pak, jedva ga koristi u pripremi jela i ne samo zbog toga što ima djecu. Nakon njihova rođenja počela je obraćati pažnju na sadržaj alkohola u hrani.
Alkohol kuhanjem ispari, zar ne?
"Nažalost, nije tako jednostavno", kaže Sascha Rohn, profesor kemije na sveučilištu u Hamburgu. "Teoretski alkohol ishlapi na 78,3 stupnja Celzija. No, veže se s drugim namirnicama i tako ostaje u jelu".
Malo je istraženo kako pojedini sastojci u jelima međusobno reagiraju i stoga nije moguće izračunati koliko ima alkohola umak s nekim vinom u trenutku serviranja.
Istraživanje sveučilišta u Idahou iz 1992. pokazalo je različite rezultate u šest testiranih jela: dinstano meso imalo je 4 posto alkohola nakon kuhanja a umak Grand Marnier 85 posto.
"Vrijeme kuhanja igra ulogu, kao i temperatura i intenzitet alkohola dodanog jelu. Nema čvrstog pravila po kojemu se može izračunati koliko se alkohola iskuha u određenom vremenu", kaže Rohn, dodajući da djeca i trudnice trebaju izbjegavati alkohol u hrani.
Što se tiče alternativa Schoenberger preporučuje da se razmisli o namirnicama sličnog okusa.
"Ako je nota čokolade ili cimeta u vinu važna za recept onda mogu upotrijebiti komad tamne čokolade ili štapić cimeta".
Sok od grejpa dobro funkcionira u tamnim umacima, bijeli aceto balsamico može zamijeniti bijelo vino, a naribana jabuka može dodati kiselost bolonjezu", kaže Schoenberger.
Izdvojeno
-
Dođite u Glazbenu zbirku Gradske knjižnice Zadar u ponedjeljak 16. prosinca na Božićni kviz!
-
Iz zadarske Elektre stiže obavijest o privremenom prekidu u opskrbi električnom energijom u ponedjeljak, 16. prosinca zbog radova prema sljedećem rasporedu
-
Veliku nagradu 59. zagrebačkog salona arhitekture i urbanizma, koji je pod nazivom "Dijalozi/Monolozi" otvoren u nedjelju u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, osvojio je projekt "Rekonstrukcija Vitića: palimpsest tumačenja izvornosti" skupine autora.
-
Hrvatska ženska rukometna reprezentacija odmjerit će snage sa Španjoskom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo iduće godine u Nizozemskoj i Njemačkoj, odlučio je ždrijeb u Beču.
Reci što misliš!