gostovanje u "2 ribara"
Tom Gretić u kuhinji - do kraja!
Jedan od najpoznatijih hrvatskih chefova, Tomislav Tom Gretić, priredio je u zadarskom restoranu 2 Ribara ekskluzivnu večeru za pamćenje. Iskoristili smo priliku i porazgovarali s ovim karizmatičnim majstorom.
Gretićev izbor za početak večeri bio je ekplozivna tuna sa slanutkom, jogurtom i krastavcem. Uslijedila je lignja na kremi od sipe i kukuruza, a potom i sočni zubatac uz vongole, začinjene anisom i koromačem. Zvijezda slijeda za nas je bio biftek u pepelu, panko guščja jetra koje je kuhar pretvorio u najukusniju slanu verziju Ferrero Rochea, uz pečeni luk i brokulu. I naravno, ništa bez deserta, za koji je poslužena pečena kruška i rastopljena čokolada.
Jela su se sljubljivala s izborom iz zadarske vinarije Degarra, pa su se tu našli Primo, Maraština, Pošip barrique, te na kraju Bonterra i desertni Bomary.
Ovaj ''masterchef'' osoba je koja vas razoruža svojom prirodnošću i humorom. Izlazio je iz kuhinje tijekom cijele večeri kako bi s gostima prokomentirao jela.
Atmosfera u kuhinji sjajna, otkrio nam je Vedran Novaković, glavni kuhar u "2 ribara", a i sami smo se uvjerili kako tim marljivo radi na svakom tanjuru uz budno oko mentora Gretića. Vedran nam kaže kako Gretić nije strog, ali je "pravedan" i kako je svima gušt raditi rame uz rame jednog stručnjaka. U timu je bilo osam članova, a pripreme su trajale od jutra do večeri. Timu su se priključile i kolege iz Rijeke i Lošinja.
- Ovo mi je drugo gostovanje u "2 ribara''. Situacija na terenu je puno bolja nego lani, malo smo se pojačali, mislim da je sve vrlo uspješno izvedeno i nadam se da se gostima sviđa, kazao nam je Gretić.
Kako bira namirnice?
- To nije tajna, ova večera je spoj hrane i vina, u principu današnja hrana je u službi vina. Sve ono što jedete najbolje je popratiti dobrim vinom.
Zanimalo nas je koliko se (i kako) hrvatski chefovi druže - kada skinu pregače!
- O da. To budu posebne večeri! Družimo se naravo, nema tu previše taštine, ljubomore, svi smo jako odrasli i stari (smijeh), super smo si.
Šala o starosti otvorila je i temu o kojoj se i ne govori previše. Kuhanje kao profesija iziskuje mnogo snage, energije, koncentracije no prije svega ljubavi. Gretiću je 47 godina, pa nas je zanimalo kako to ide u svijetu kulinarstva, ima li nekih ''kritičnih godina'', do kad se planira baviti kuhanjem?
- Kuhat ću do kraja, ''dok nas smrt ne rastavi''!, poručuje nam Gretić, koji danas vodi radionicu Zadar Cooking class.
Radionice Cooking class idu dalje
Ne propustite priliku kuhanja s vrhunskim chefovima u Zadru. Na linku možete doznati teme radionica i termine, a najavit ćemo radionicu Azijske kuhinje uz Roberta Skoblara te radionice Kreme i biskviti s Josipom Vrsaljkom.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!