Lifestyle

gastro

Recept za tortu od naranče i čokolade koja se topi u ustima

Recept za tortu od naranče i čokolade koja se topi u ustima
Moja kuhinja

Nakon hlađenja u frižideru ova torta postaje pravo osvježenje i odlična poslastica kada vam se najave gosti. Lagana je i ukusna, a napraviti će je lako i slastičarski početnici

Sastojci:

Biskvit: 250 g maslaca 300 g šećera 4 velika jaja 100 g punomasnog jogurta 300 g brašna 2 žličice praška za pecivo korica 4 velike naranče (naranče se poslije iskoriste za sok)
Nadjev od naranče: sok od 5 velikih naranči (oko 500 ml) 100 g šećera 6 listića želatine  
Čokoladni preljev: 300 ml slatkog vrhnja 200 g natrgane mliječne čokolade 100 g natrgane tamne čokolade Za ukrašavanje:  korica 1 naranče 2 žličice marmelade od marelice  

Priprema:

Biskvit pecite u kalupu promjera 23 centimetra. Nauljite kalup za nadjev. Prvo napravite nadjev za tortu veličine oko 20 cm, možete ga napraviti i dan ranije. Skinite koricu s četiri naranče i stavite sa strane (upotrijebit ćete ih za biskvit). Sok od 5 naranči i šećer stavite u posudu i lagano zagrijavajte dok se šećer ne otopi.

U međuvremenu stavite listiće od želatine u hladnu vodu dok ne omekane. Maknite želatinu iz vode, ocijedite i stavite u zagrijani sok. Miješajte dok se želatina ne rastopi. Ulijte smjesu u kalup za pečenje i ostavite da stoji 4 sata ili preko noći. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva.

Stavite sve sastojke za biskvit u posudu i miksajte dok smjesa ne postane glatka. Stavite smjesu u lim za pečenje, pecite 55 minuta. Nakon pečenja ohladite 15 minuta, okrenite biskvit i pustite da se ohladi. Za čokoladni preljev zagrijte slatko vrhnje, zagrijte čokoladu u maloj posudi i prelijte vrhnje, ostavite 10 minuta i onda sve dobro izmiješajte.

Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Na biskvit stavite nadjev od naranče, premažite čokoladnim preljevom i ako želite tortu možete ukrasiti koricom od naranče i malo zagrijati marmeladu od marelice i staviti na vrh. Tortu možete poslužiti odmah ili nakon 24 sata.

 


Reci što misliš!