Lifestyle

doborbiti sporta

Krav Maga i za zadarske mališane: Razvijaju samopouzdanje i zajedništvo

Krav Maga i za zadarske mališane: Razvijaju samopouzdanje i zajedništvo

Krav Maga Zadar, grupa za djecu uskoro počinje s radom u dvije odvojene grupe, a ukoliko se pokaže interes moguće će biti održavanje treninga i u jutarnjim satima.

Krav Maga Zadar uskoro počinje s radom u dvije odvojene grupe za djecu, 

-za djecu od 6 do 9 godina (utorkom i četvrtkom u 19,00 sati)

-za Teense od 10 do 15 godina (utorkom i četvrtkom u 20,00 sati), 

- ovisno o potrebi i interesu bit će organizirani treninzi i u jutarnjim satima

Treninzi se održavaju u dvorani  u kompleksu Sportsko-rekreacijskog centra Višnjik , a sve informacije možete dobiti na brojeve telefona: Mile (0916198328), Saša (0995300478), Samir (098429863) i Vlatka (0992170936)

Ovom obavijesti želimo podsjetiti kako se sve  više ističe potreba i važnost rješavanja problema na manje destruktivan način. U svakodnevnom životu suočeni smo s primjerima nasilnog ponašanja. Nasilje se često javlja kao odgovor na konflikt, međutim moramo biti svjesni da su konflikti neizbježni dio svakodnevice. Česti su sukobi u obitelji, na poslu, u školi, pa čak  i u vrtiću. Nasilje s jedne strane neizbježno potiče i jednako pretjerano ponašanje s druge strane.

Nenasilje podrazumijeva pravedno rješavanje problema i konflikata. Napada se problem, a ne osoba. Takvo komuniciranje potiče osobni razvoj i rast, te bolje odnose s drugima. Cilj odgoja na nenasilje je razumjeti konflikt i koje sve mogućnosti rješenja postoje, razvijati vještine rješavanja problema, komuniciranja, pokazivati međusobno razumijevanje i toleranciju, te učiniti sve kako bi što prije ispravno riješili nastali problem.

Susret s konfliktima događa se od najranije dobi, te je stoga vrlo bitno od malena početi odgoj na nenasilje. U radu s djecom veći učinak ima davanje primjera, nego riječi i pouke. Tako će dijete od 5 ili 6 godina prije naučiti reagirati na nasilje po primjeru svojih roditelja u problemu, nego po onome što nauče teorijski u vrtiću ili školi.

Odgoj na nenasilje potječe od kuće, no proteže se i na sve društveno-obrazovne ustanove.

Na Krav Maga treninzima s djecom, nenasilan odgoj provodimo kroz igru i iskustvene vježbe, gdje se djeca suočavaju s raznim mogućim problemima kroz opuštenu i zabavnu atmosferu, te uče rješavati nastale probleme bez stvaranja pritiska niti frustracija. Djeca najviše uče kroz ono „usputno“, a ne ono što im se drži kao prodika.

Radom zajedno i suradnjom puno se više postiže, nego jedni protiv drugih. Timsko suočavanje s raznim situacijama stječe se emocionalna stabilnost, samopouzdanje i odgovorno ponašanje. Sve to dovodi do nenasilnog ponašanja u toj mjeri da dijete zna raspoznati u kojoj situaciji je koja mjera samoobrane potrebna – bilo da se radi o verbalnom ili fizičkom konfliktu. Na nama odraslima ostaje da pružimo primjer odgovornog susretanja s konfliktima i nasiljem.

aec20ac52927f9f973074f1d699e1f16.jpg?v=21. Fokus

Krav Maga trening pomaže djeci da poboljšaju svoj fokus. Vrijeme provedeno u usmjeravanju pozornosti na jedan zadatak, vrijeme je u kojem dijete razvija vještinu fokusiranja. U kasnijoj fazi razvoja djeteta, ta vještina može činiti razliku između uspjeha i neuspjeha u raznim životnim zadaćama. 

2. Zabava  

Trening mora biti edukativan, ali svakako i zabavan. Naravno i trening za odrasle mora sadržavati određenu dozu zabave, ali djeca i najozbiljnije stvari bolje usvajaju kroz igru. Ako pogledamo Krav Maga trening za djecu, onda možemo vidjeti da djeca sve motoričke i tehničke zadatke uče kroz razne igre. Te igre za cilj imaju razviti razumijevanje djeteta za pojedini segment treninga. Odgovoriti djeci na pitanje ZAŠTO radimo nešto, a ne samo KAKO radimo ključno je u motoričkom i mentalnom razvoju djeteta. 

3. Samopouzdanje  

Na Krav Maga treninzima za djecu, djeca uče da medalja ili diploma nije krajnji cilj. Sam trening je usmjeren prema tome da djeca uče da je neuspjeh sastavni dio života. Dijete u svakoj situaciji može ili uspjeti ili ne uspjeti. Odnos prema neuspjehu je ono što čini razliku. Nama je bitno naučiti dijete da ne mora biti nužno bolje od drugog djeteta u pojedinoj vježbi, nego da bude bolje nego što je bilo jučer. Dijete se kroz trening ne natječe samo s drugom djecom, nego i sa samim sobom i ako u tom segmentu izađe kao pobjednik, to će mu pomoći da bolje razumije smisao treninga i života općenito. Takav pristup djeci razvija samopouzdanje na zdravim temeljima i pomaže djetetu da bolje razumije sebe i svoje mogućnosti te da nauči s kojim alatima može unaprijediti sebe. 

4. Disciplina 

Disciplina, odnosno samodisciplina, ključan je preduvjet za uspjeh u bilo kojem aspektu života. Dijete se često nađe u situaciji da bi radije bilo negdje drugdje, radeći nešto drugo, umjesto onoga što se od njega trenutno traži. Još su češće situacije kad nije moguće promijeniti situaciju, već je potrebno prilagoditi se što je bolje moguće, bilo da je riječ o boravku u školi, učenju ili kakvim drugim zadacima. Ako uspijemo ,,kontrolirati" sebe, onda ćemo puno lakše kontrolirati i situacije u kojima se nađemo. Zato su djeci potrebni uzori koji će im davati svoje primjere i poučavati ih kako izgraditi što jaču (samo)disciplinu. 

5. Osjećaj za zajedništvo 

U dvorani ne postoje bogati i siromašni, brzi i spori, jaki i slabi. Grupa je jaka koliko je jaka (i) najslabija karika. Ako postoji najslabija karika, zadatak cijele grupe je da joj pomogne da postane jača. Naravno, to ne znači, da ako je netko bolji u nečemu, da se mora spustiti na razinu onoga tko je možda manje dobar u tom segmentu. Naprotiv, to znači da spretnije dijete ima obavezu tu svoju sposobnost iskoristiti da pomogne drugima. Na primjer, dijete koje je motorički bolje od drugog djeteta, pomoći mu da on bude bolji u pojedinoj vježbi, a za uzvrat će netko pomoći njemu u nekom drugom polju koje mu slabije ide. To bismo mogli usporediti i s učenjem matematike: ako nekome ne ide matematika i ima loše ocijene, to postaje problem grupe i netko iz grupe kome matematika ide dobro, će mu pomoći da ju savlada. Svatko ima nešto u čemu je bolji i nešto u čemu nije, i bitno je da djeca razvijaju taj osjećaj za zajedništvo i da pomažu jedni drugima. 

Na kraju, možemo zaključiti da su za pravilan razvoj djeteta bitni, obitelj, škola, prijatelji i trening i svatko od nas mora dati svoj maksimum, da bi sutra imali bolju budućnost, a djeca jesu naša budućnost.  

(Izvor: : Krav Maga Hrvatska)

 

Category: 1645 - 1645

Reci što misliš!