Lifestyle

smog

Zagađen zrak može utjecati na gubitak kose

Zagađen zrak može utjecati na gubitak kose
Pixabay

Gubitak kose pogađa u posjeku dvije trećine muškaraca mlađih od 35 godina. Nakon navršenih 50. godina skoro 85 posto muškaraca gubi značajnu količinu kose. Žene se također susreću s ovim problemom, ali u manjoj mjeri.

Uzroci gubitka kose su nejasni. Iako istraživači smatraju da geni igraju ključnu ulogu, ostaje značajan broj nepoznatih faktora iz okoliša koji također mogu povećati rizik od gubitka kose.  

Novo istraživanje je zagađenje smatralo potencijalnim pokretačem gubitka kose. Ono što je posebno važno, rasvjetljava potencijalni mehanizam koji može objasniti kako zagađenje zraka uzrokuje gubitak kose.  

Hyuk Chul Kwon iz "Future Science Research Centre" iz Republike Koreje, vodeći je autor studije koju je tim predstavio na 28. kongresu Europske akademije za dermatologiju i venerologiju (EADV), koji se održava između 9. i 13. listopada u Madrid.  

Zagađenje smanjuje razinu važnih proteina

Novi rad, naslovljen "Utjecaji čestica na kožne papile kod ljudi", bavio se efektom takozvanih čestica na stanice u dnu folikula dlake. Ove stanice se nazivaju dermalnim papilarnim stanicama humanih folikula (HFDPC).  

"Čestice- zagađivači" je izraz koji opisuje mješavinu čvrstih čestica i sitnih kapljica tekućine, načinjene od različitih kemikalija, koje ljudi mogu udisati. Neke od ovih čestica predstavljaju ozbiljan rizik po zdravlje.  

U novom istraživanju, Kvon i njegove kolege izložili su HFDPC-ove česticama prašine i dizela.  

Nakon 24 sata, tim je vršio analize kako bi ispitao razinu nekoliko proteina nakon izlaganja česticama. Analiza je otkrila da je izloženost zagađivačima iz zraka snizila razinu beta-katenina, proteina ključnog za rast kose.  

Osim toga, čestice prašine i dizela snižavaju razinu drugih proteina koji određuju rast i zadržavanje kose. Ti proteini su bili ciklin D1, ciklin E i CDK2, i što su ih istraživači više zagađivali, to je razina ovih protein više opadala.  

"Iako je veza između zagađenja zraka i ozbiljnih bolesti poput raka, kronične opstruktivne bolesti pluća i kardiovaskularne bolesti dobro uspostavljena, malo je istraživanja bilo o utjecaju čestica na ljudsku kožu i kosu. Naše istraživanje objašnjava način djelovanja zagađivača iz zraka na HFDPC, pokazujući kako najčešći zagađivači zraka dovode do gubitka kose", smatra Kwon.


Reci što misliš!