Lifestyle

#zdravlje

Nutricionistkinja Branka Bunić o najboljoj jesenskoj prehrani

Nutricionistkinja Branka Bunić o najboljoj jesenskoj prehrani
shutterstock

Nakon ljeta koje je bogato plodovima, različitim voćem i povrćem, došla je jesen i vrijeme da prilagodimo našu prehranu novom godišnjem dobu. Zbog tmurnijeg vremena i manje svjetlosti može nam se činiti da imamo manje izbora.

Stručnjakinja Branka Bunić, mag. nutricionizma iz Nutrilife centra objasnila je koje namirnice su važne za naš organizam i koji vitamini su izuzetno važni u ovom prijelaznom razdoblju.

"Ujesen se prehrana treba prilagoditi nadolazećim hladnijim danima. Stoga uz prisutne namirnice moramo konzumirati i hranu karakterističnu za jesensko doba godine, namirnice koje svojim energetskim djelovanjem daju organizmu dovoljno topline i energije. Najbolje je da je da se jesenska prehrana temelji na namirnicama koje prirodno dozrijevaju u to vrijeme, namirnicama bogatima vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima", rekla nam je Branka Bunić, mag.nutr., ali i navela koje namirnice treba obavezno uključiti u prehranu. 

"Bundeva, bundevine sjemenke, mandarine, kelj, kesten, grah... Samo su neke od namirnica koje dozrijevaju u ranu jesen. Na tržnicama se najbolje može vidjeti sezonska ponuda, dovoljno je potražiti lokalne proizvođače koji nude proizvode iz vlastitog uzgoja", dodala je.

"Iako ne postoje tzv. jesenski vitamini, ovo je doba godine kada je imunitet pod brojnim iskušenjima. Već navedene sezonske namirnice bogate su vitaminima koji su važni za funkciju imuniteta. To su prije svega moćni vitamini C, A i E, potom nezamjenjivi vitamin D te svestrani vitamini B-skupine, a od minerala tu su cink, bakar, kalcij i selen", objasnila je dalje te naglasila da će se svježe povrće pobrinuti da u organizam unesemo većinu vitamina, dok će odabir kvalitetnog mesa ili ribe dati mineralni doprinos, a dobar mliječni proizvod zaokružiti ostale potrebe.

"Jesen je vrijeme kada počinjemo intenzivnije kuhati pa sada u prehrani trebaju biti više zastupljene juhe i složenci te variva. Na scenu stupaju grahorice koje smo sušili i spremali od ljetnih mjeseci", rekla i navela koje namirnice sadrže vitamine koji nam trebaju za zdravlje. 

"Prilikom prelaska u novo godišnje doba, odnosno zimu, najvažnije nutrijente koji su nam potrebni osigurat ćemo iz citrusa, integralnih žitarica, mahunarki, bundeve i njezinih sjemenki te orašastih plodova. Njihovim redovnim unosom dobit ćemo optimalnu količinu vitamina i minerala, poput vitamina C, B,A, E i D, kao i magnezija i cinka", kazala je.

Nekoliko činjenica o hrani bogatoj vitaminima... 

Jabuke i kruške bogate su prehrambenim vlaknima, posebno pektinom te su izvor vitamina C.
Citrusi (kivi, naranče, mandarine, nar) obiluju vitaminom C, iznimno su snažni antioksidansi i čuvari imunološkog sustava.
Možda nije općepoznato, no jedan od najboljih izvora vitamina C je paprika u kojoj ga se može pronaći više nego u naranči.
ujesen imamo izraženu potrebu za vitaminom A koji je pogodan za imunitet, zdravu kožu i nokte, a od povrća ga najviše sadrže mrkva i bundeva. 
Kesten i kukuruz bogati su vitaminom B, koji ima važnu ulogu u oslobađanju energije. Dodatno, ove namirnice bogate su škrobom koji je također odličan izvor energije.
Unosom mahunarki poput graha, graška ili soje, integralnih žitarica, orašastog voća organizmu ćete osigurati dovoljno magnezija, koji je bitan za pravilan rad srca, a ima i važnu ulogu u opuštanju mišića te poticanju metabolizma.
Potrebno je unositi hranu bogatu vitaminom D, prvenstveno ribu (tunu, sardine, skušu, bakalar, haringu, losos), škampe, goveđa jetra, žumanjak jajeta, sir i mliječne proizvode, neke vrste gljiva te kvasac. 

​​

Reci što misliš!