Lifestyle

izbor je na vama

Vitaminima protiv stresa

Vitaminima protiv stresa
Pexels

Zdrava prehrana temelj je našeg dobrog psihofizičkog stanja, pa ne treba zanemariti činjenicu da određeni vitamini mogu igrati vitalnu ulogu u borbi protiv stresa, umora i promjena raspoloženja.

Prema stranici Healthy.net, pravi vitamini mogu vam pomoći ojačati imunološki sustav i probavni sustav, a istovremeno stabilizirati vaše raspoloženje.

Pa da vidimo koji su to:

Vitamin A - važan je hranjivi sastojak za zaštitu tijela od virusa, bakterija, gljivica i alergija. Prema portalu Healthy.net, vitamin A podržava zdravu sluznicu u ustima, plućima, probavnom traktu, mjehuru i grliću maternice, što otežava ulazak toksina koji oštećuju tjelesne sustave. Vitamin A također jača imunitet pojačavanjem aktivnosti T-stanica, što je neophodno u borbi protiv zaraznih bolesti. Ovaj vitamin je vitalni hranjivi sastojak koji sudjeluje u proizvodnji zdravih crvenih krvnih stanica koje održavaju zdravu razinu željeza kako bi se spriječila anemija. Također je važan za ljepotu i zdravlje kože.

B kompleks vitamini - ovaj kompleks vitamina pomaže u održavanju zdravog živčanog sustava u vrijeme pojačanog stresa i tjeskobe. Različiti vitamini skupine B učinkovito smanjuju simptome razdražljivosti, stresa i umora. Nedostatak folne kiseline može uzrokovati loša raspoloženja, pa čak i depresiju. Dobri izvori folne kiseline su agrumi, grah i lisnato zeleno povrće. Ako se B kompleks vitamini ne pohranjuju učinkovito u tijelu, može doći do nedostatka vitamina, a to može rezultirati lošim raspoloženjem, umorom ili nemogućnošću kontroliranja stresa.

Vitamin D - važan je za zdravi rast stanica, regulira imunološki sustav i održava sveukupno zdravlje. Manjak vitamina D može uzrokovati umor i nisku razinu energije tijekom razdoblja pojačanog stresa, što može rezultirati problemima sa spavanjem. Nedovoljna razina vitamina D u tijelu može dovesti do ugrožavanja imunološkog sustava tijela, što ga čini slabijim i osjetljivim na viruse i bakterije.


Reci što misliš!