#kužina
Kraljica svih umaka: Napravi savršenu šalšu od domaćih pomidora
Iskoristite ljeto za pripremanje šalše od domaćih rajčica koju možete koristiti za milijun drugih jela.
U Dalmaciji, Primorju i Istri šalša je tradicionalno jelo. Gotovo svatko ima svoju inačicu šalše od pomidora i svatko tvrdi kako je njegova, naravno, najbolja. Dodaj li joj bilo koje drugo povrće, poput tikvica ili patlidžana, postat će takozvana šporka šalša.
Neki tvrde kako je samo dalmatinska šalša ona koja se priprema na češnjaku, bez luka, a kako se za dubrovačku prvo pirja luk pa se potkraj dodaje češnjak. No vjerojatno se mnogi ne bi složili s ovakvom podjelom. Sigurno je da je iznimno zdravo ljetno jelo, koje se može jesti toplo i hladno, a ukusno je s tjesteninom, palentom, njokima, mesom na lešo....
Iskoristite vrhunac sezone rajčica i napravi domaću šalšu! Budući da se prava šalša kuha 3 do 4 sata, napravi ju u većim količinama i zamrzni. Tako ćeš uživati u okusima ljeta kroz cijelu godinu.
Potrebno vam je:
- 4 kg rajčica
- 1 kg kapule
- 2 dl maslinovog ulja
- sol
- papar
- šećer
Od dodatnih sastojaka možete koristi peršin, bosiljak i origano.
Priprema:
- Rajčice oprati, preliti kipućom vodom i oguliti pa ih narezati na komadiće.
- Kapulu očistiti i sitno nasjeckati, zatim kratko prepržiti na malo maslinovog ulja, zatim dodati rajčicu, umiješati malo šećera te posoliti i pirjati dok se šalša ne zgusne na laganoj vatri.
- Na ovaj temeljni recept možemo dodavati začine po želji i to: metvicu, vlasac, mažuran, lovor, mravinac, celer, mrkvu, češnjak, bosiljak, kapare, pinjole, kvasinu, balsamico, ružmarin, grožđice, bademe, kadulju, papar, koricu limuna, prošek,suho vino ili med.
Ako je šalša prekisela izbalansiraj je sa šećerom ili medom.
Izdvojeno
-
Mostarski bend Zoster stiže na Adventuru u ponedjeljak 30. prosinca.
-
Zračne luke i u listopadu i u prvih deset mjeseci ostvarile su dvoznamenkaste poraste broja putnika, od 18,4 i 16,2 posto u odnosu na iste mjesece prošle godine, a najviše je putnika uslužila zagrebačka zračna luka, podaci su DZS-a, koji pokazuju i rast teretnog prometa.
-
Trenutno su na terenu četiri tima, a zbog povećanog interesa razmatra se povećanje broja ekipa. Predviđeno je spajanje između 5 i 6 tisuća priključaka, od kojih je dosad završeno oko 600.
-
U srijedu 11. prosinca 2024. je u Zadru u hotelu Kolovare održana radionica na temu Kreiranje doživljaja na razini Turističke zajednice Zadarske županije i vodećih programa, a namijenjena zainteresiranim dionicima s područja Zadarske županije.
Reci što misliš!