Lifestyle

#gastro

Napravite aromatičnu palentu s ružmarinom i češnjakom

Napravite aromatičnu palentu s ružmarinom i češnjakom
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Palenta može biti prilog ili glavno jelo i neizostavan je dio hrvatske tradicijske kuhinje.

Nekada skromna hrana, danas je dio moderne gastronomije. Palenta je također jelo “naših starih” i bila je uobičajen obrok na stolovima siromašnijih obitelji. U Hrvatskoj je poznato više od tridesetak naziva za ovo jednostavno jelo, a najčešće se može čuti - žganci ili pura.

Od popularne palente s mlijekom iz djetinjstva do kombinacije palente i gulaša u kojoj uživamo kao odrasli, to je namirnica na koju uvijek možeš računati.  

U osnovi palenta je samo obična kukuruzna kaša, ali s raznim začinima postaje odličan prilog ili samostalno jelo.  Jednostavni sastojci koje zasigurno imaš kod kuće i 15 minuta vremena bit će dovoljni za pripremu palente s češnjakom i ružmarinom. 

Ovo brzinsko jelo možeš poslužiti kao prilog, a može biti i doručak ili lagana večera. 

Sastojci:

  • 4 šalice povrtnog temeljca
  • 4 režnja češnjaka sitno sjeckanog
  • 1 žlica ružmarina (suhog)
  • 1 šalica kukuruzne krupice
  • 1 žličica soli

Priprema:

  1. U lonac ubaci temeljac, češnjak i ružmarin i nakon što zakuha, pusti da kuha na laganoj vatri još 10 minuta dok se svi okusi sjedine.
  2. Dodaj palentu i dobro promiješaj. Poklopite i ostavite da kuha na srednje jakoj vatri oko 10 minuta.
  3. Ponovo promiješaj palentu. Po želji dodaj još vode ako želiš rjeđu palentu.
  4. Začini po ukusu solju, crnim paprom ili s još ružmarina.

Posluži odmah!


Reci što misliš!