Lifestyle

#prehrana

Sedam neopjevanih izvora bjelančevina

Sedam neopjevanih izvora bjelančevina

Jedete puno piletine i govedine? To je OK, ali ograničavanjem na to mogu vam promaknuti ključni nutrijenti iz drugih izvora – da ne govorimo o okusima.

Pačja prsa

21 gram u 90 grama

Pačja prsa bez kože krta su poput pilećih i porcija ostaje ispod 200 kcal. Okus je bogat i slastan. 

Slanutak

15 grama u 1 šalici

Osnova je hummusa i odličan dodatak juhama, čilijima, salatama i curryjima. Bonus: pun je zasitnih vlakana: u šalici ih je 13 grama. 

Jakobove kapice

17 grama u 90 grama

Sočne, mesnate i zasitne, ove su školjke najzasitnije hrskavo zapečene s obje strane na srednjoj vatri pa dodane u juhu od buče ili na rižoto. 

Mlada soja

9 grama u ½ šalice

Osim što je sjajno predjelo u sushi baru, odlična je u salati, jelima s tjesteninom i stir-fryu. Solidan je izvor vlakana. 

Svježa mozzarella

18 grama u 90 grama

Ovakvi sirevi obično imaju manje kalorija od tvrdih pa si možete priuštiti salatu caprese. 

Dagnje

18 grama u 90 grama

Očistite i očetkajte vreću dagnji pa ih ubacite u lonac s nešto piva i maslaca. Kuhajte dok se ne otvore. Poslužite s komadom hrskavoga kruha. 

Tempeh

17 grama u ½ šalice

Pikantan proizvod od fermentirane soje naći ćete u hladnjaku prodavaonica zdrave hrane. Smrvite ga i kratko popržite na visokoj temperaturi.


Reci što misliš!