Lifestyle

#prehrana

Volimo ih jer su ukusne, ali borovnice su prvenstveno izvor zdravlja

Volimo ih jer su ukusne, ali borovnice su prvenstveno izvor zdravlja
Thinkstock

Mnogima omiljeno bobičasto voće, karakteristične ljubičaste boje i slatkog okusa. Naravno, riječ je o borovnicama, odličnom izvoru vitamina i minerala, ali i antioksidansa koji čuvaju zdravlje i štite od negativnog utjecaja oksidacije. U nastavku saznajte zašto bi trebali redovito jesti borovnice.

Pogoduju ljepšoj i zdravijoj koži 

Borovnice su bogate kolagenom koji sudjeluje u održavanju kože. Oslanja se na vitamin C kao esencijalni nutrijent te sudjeluje u zaštiti od oštećenja izazvanim suncem, zagađenjem i dimom. 

Štite od kardiovaskularnih bolesti 

Vitamin C, vlakna i folati doprinose kardiovaskularnom zdravlju. Snizuju razine kolesterola u krvi i tako smanjuju rizik od pojave srčanih bolesti. Također, antocijanin značajno snižava rizik od srčanog udara. 

Poboljšavaju mentalno zdravlje 

Osim što usporavaju mentalno i kognitivno propadanje, borovnice pozitivno djeluju i na poboljšanje kratkoročnog pamćenja i motoričke koordinacije. 

Snižavaju krvni tlak 

Borovnice sadržavaju kalij, kalcij i magnezij koji održavaju natrij na normalnim razinama. 

Održavaju zdravlje kostiju 

Ovo voće sadrži željezo, fosfor, mangan, cink i vitamin K, sve nutrijente potrebne za održavanje dobrog zdravlja kostiju. Uz to, željezo i cink igraju važnu ulogu u snazi i elastičnosti kostiju i zglobova. 


Reci što misliš!