#hitrecept
Ne može lakše: Recept za omiljen francuski kolač s trešnjama
Ulazak u sezonu trešanja možete obilježiti pripremom slastice koja će ljubitelje ove voćke oduševiti okusom i lakoćom pripreme.
Naravno, to je dobar stari clafoutis, tradicionalni francuski kolač s trešnjama nastao u pokrajini Limousin kojem mnogi ne mogu odoljeti u ovo doba godine.
SASTOJCI ZA CLAFOUTIS:
- 30 dag trešanja
- 3 velika jaja
- 300 ml mlijeka
- 6 dag šećera
- 6 dag oštrog brašna
- 1 mala žlica maslaca
- prstohvat soli
PRIPREMA CLAFOUTISA:
1. Mikserom izmiješajte jaja sa 6 dag šećera i prstohvatom soli. Dodajte brašno, a zatim i mlijeko pa sve dobro izmiksajte. Ostavite smjesu da miruje 20-tak minuta.
2. Trešnje operite i izvadite iz njih koštice. Keramički protvan za pečenje ili bilo koji deblji metalni protvan premažite malom žlicom maslaca. Na dno protvana poslažite trešnje i prelijte ih pripremljenom smjesom.
3. Stavite protvan u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva. Pecite između 40 i 50 minuta tj. sve dok clafoutis ne poprimi tamniju zlatnožutu boju.
SAVJET:
- Clafoutis se tradicionalno jede dok je još topao ili barem mlak, ali ako ne preferirate tople deserte slobodno ga jedite kada se ohladi. Prije serviranja možete ga dekorirati šećerom u prahu.
- Ako mlijeko u receptu zamijenite slatkim vrhnjem (u istoj količini), clafoutis će biti još ukusniji i kremastiji.
- Trešnje i smjesu možete rasporediti i u nekoliko manjih keramičkih kalupa umjesto jednog velikog.
Dobar tek!
Izdvojeno
-
U prvoj utakmici 17. kola HNL-a Slaven Belupo je kao domaćin svladao Goricu sa 2-1 (0-1). Gosti su poveli golom Medina Gashija (8), no Alen Grgić (67) i Antonio Jagušić (82) su u nastavku preokrenuli.
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
Reci što misliš!