Lifestyle

#savjeti

Kako se oduprijeti prejedanju kasno navečer?

Kako se oduprijeti prejedanju kasno navečer?
nrd/Unsplash

Na kraju dana naš je metabolizam najmanje aktivan i to je razlog zašto ga ne biste smjeli opteretiti obilnim obrocima.

Po svim pravilima zdrave i uravnotežene prehrane večera treba biti najlakši obrok u danu i preporučuje se da je pojedete najkasnije dva-tri sata prije spavanja kako bi organizam imao vremena probaviti je. No, mnogi ljudi se žale kako su baš kasno navečer pregladni. Da bi izbjegli ovu lošu naviku evo nekoliko pravila koja će vam u tome pomoći.

1. Jedite dovoljno tijekom dana

Možda je razlog vaše velike gladi navečer to što tijekom dana ne jedete dovoljno. Jedite svakih 3 do 5 sati i obavezno pazite na zdrave užine.

2. Doručak je najvažniji obrok u danu

Dan bi svatko trebao započeti obrokom koji je bogat vlaknima, proteinima i kalorijama, a ako ste jedni od onih koji izbjegavaju ovaj obrok velika je vjerojatnost da ćete biti jako gladni navečer.

3. Ne miješajte glad s dosadom

Ako osjetite glad navečer, razmislite je li to samo zbog dosade ili stvarne gladi. Ponekad naša želja za hranom navečer zapravo predstavlja način kako se rješavamo stresa, emotivnih problema, spomenute dosade, ali je možda i samo loša navika.

4. Odaberite prave kombinacije

Ako ste doista gladni navečer odaberite pravu kombinaciju koja će suzbiti apetit. Naš prijedlog: 1/2 šalice grčkog jogurta ili komad sira (proteini), 1/4 avokada ili 1/4 šalice oraha (zdrave masti), nešto od složenih ugljikohidrata, poput žitarica ili 2/3 šalice kokica. Umjesto grickalice, skuhajte čaj ili popijte šalicu mlijeka s cimetom!

5. Izbjegavajte masno i začinjeno

U večernjim se satima nikako ne preporučuju hrana i napitci koji sadrže kofein (kava, čaj, čokolada…). Također ni masna i začinjena hrana jer može teško ‘pasti’ na želudac i loše utječe na spavanje!


Reci što misliš!