#hitrecept
Recept za buhtle koje će vas vratiti u djetinjstvo
Jeste li za buhtle? Dizano tijesto napunjeno finim domaćim džemom od šljiva i obilato posipano šećerom u prahu je zalogaj kojem ne možemo i ne želimo odoljeti, posebice dok još vani drži hladnoća.
Svježe pečene buhtle tako neodoljivo podsjećaju na tople i mirisne kuhinje naših baka, na šalicu vrućeg mlijeka te bezbrižnost djetinjstva.
Iako su ovakve idile ostale daleko u našim sjećanjima, vrlo ih lako možemo oživjeti, barem što se mirisa i okusa tiče jer umijesiti i ispeći mekane i mirisne buhtle nije ni približno teško kako se možda na prvu čini.
Dizano tijesto nije rezervirano samo za mame i bake, ako nikad dosad niste umijesili dizano tijesto ove su buhtle prava prilika za to.
Ako nemate domaćeg džema od šljiva, buhtle napunite onim džemom kojeg imate ili najviše volite, ali isto tako vas ništa ne priječi da ih napunite čokoladom ili omiljenim namazom od lješnjaka i čokolade. I, kad mijesite buhtle?
Sastojci:
500 g glatkog pšeničnog brašna
20 g svježeg kvasca (+ 1 žličica šećera i 1 žličica brašna te
malo toplog mlijeka za aktiviranje kvasca)
200 ml toplog mlijeka
100 g maslaca
1 jaje
100 g šećera
1 vanilin šećer
ribana korica od pola limuna
Za punjenje:
džem po izboru
čokoladni namaz
Za posip:
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
1. U manjoj zdjelici uz pomoć toplog mlijeka, brašna i šećera aktivirajte kvasac (ostavite ga na toplom). U drugu posudu prosijte brašno, dodajte šećer, vanilin šećer, ribanu limunovu koricu pa sve izmiješajte.
2. Zagrijte mlijeko, dodajte maslac narezan na kockice i otopite ga, skinite s vatre, prohladite jedno 10 minuta pa dodajte jedno izmućeno jaje.
3. Dodajte pripremljene tekuće sastojke u zdjelu s brašnom, dodajte uzdigli kvasac pa sve zajedno dobro zamiješajte (kuhačom ili mikserom nastavcima za tijesto). Mijesite dok ne dobijete sjajno, glatko tijesto koje se lako odvaja od posude.
Posudu s tijestom prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplome da se diže najmanje 60 minuta, točnije dok ne udvostruči obujam.
4. Uzdiglo tijesto izručite na pobrašnjenu površinu, kratkoga premijesite pa ga razvaljajte i izrežite na 16 dijelova/kvadrata. Uzimajte jedan po jedan komad tijesta, napunite ga odabranim nadjevom pa formirajte buhtlu koju pažljivo zatvorite sa svih strana kako nadjev tijekom pečenja ne bi iscurio.
Buhtle slažite u maslacem premazan pleh (okrugli ili kvadratni) za pečenje i to tako da su spojevima okrenute prema dolje. Buhtle slažite jednu do druge, ali ih nemojte previše stiskati jer im treba prostora za dizanje.
Prekrijte krpom i ostavite da se buhtle još jednom dižu (najmanje 30 minuta). Prije pečenja ih premažite omekšalim maslacem.
5. Buhtle stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 20-25 minuta, odnosno dok buhtle ne poprime lijepu zlatnu boju.
6. Malo ih ohladite, pospite obilato šećerom u prahu pa poslužite uz šalicu omiljenog toplog napitka.
Izdvojeno
-
Cigarete, elektroničke cigarete i drugi duhanski proizvodi štete zdravlju ljudi diljem svijeta, a premda Europska unija želi do 2040. stvoriti prvu generaciju bez duhana, unutar bloka postoje razlike kada je riječ o regulaciji duhanskih proizvoda, piše European Newsroom (ENR).
-
Humanitarna akcija prikupljanja pomoći za korisnike Pučke kuhinje sv. Vinko Paulski u Zadru te za obitelji u Otočcu.
-
Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana, 13.12. u vremenu od 08 h pa do 17 h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u gradu Zadru, predio Diklo u slijedećim ulicama :
-
Vozač je uz optužni prijedlog doveden na Prekršajni odjel nadležnog suda
Reci što misliš!