Tuna, Sushi & Wine Festival
Sushi majstor Fabian Šaravanja demonstrirao je pred zadarskim novinarima vještinu spravljanja sushija
Možda je kod Fabiana Šaravanje postojala mala trema polovicom ožujka na prvoj radionici Zadar Cooking Class koju je održao, ali je otad mladi chef „uhvatio ruku“ za demonstriranje svoje vještine pripreme sushija. Zapravo, ispravnije je kazati kako je ruku namjestio za predstavnike zadarskih medija, jer o vještini pripremanja sushija nitko nije dvojio.
Ovaj sushi majstor s iskustvom iz sushi takeouta Binimot, potom sushi bara zagrebačkog Timea te splitske Kinoteke, uskoro će poznate japanske specijalitete spremati u restoranu i sushi baru Maguro, prvom zadarskom restoranu specijaliziranom za azijsku kuhinju i njihove bestselere. Dio te svoje i japanske priče ponudio je sinoć zadarskim novinarima kao uvod u današnje i sutrašnje druženje s kolegama i ljubiteljima kuhanja.
- Filetiranje lososa mi je najdraži dio pripreme - govori chef Fabian dok precizno i vješto odstranjuje veće količine ribljeg mesa i dijelova koji se ne koriste za sushi. Šaravanja će uskoro pred novinare na kušanje staviti četiri vrste sushija, odnosno njegove osnovne i jednostavnije kombinacije kako bi se svi što lakše i plastičnije upoznali s ovim drevnim japanskim jelom.
- Ovu su jednostavne kombinacije. Za one složenije treba više sastojaka, vremena i strpljenja, a za gledatelje ili za one koji se prvi put susreću sa sushijem mogu biti komplicirane - kaže mladi majstor sushija. Nakon dva sata pripremanja, kuhanja i rolanja složio je sushi s pohanim kozicama, Philadelphia roll, Sake Nigiri (losos) i Hosomaki s krastavcima i avokadom. Jedna je kombinacija bila ljepša od druge, pogotovo dodatno začinjena s wasabijem, sojinim umakom ili umakom od čilija.
- Može se milijun sati govoriti o sushiju, ali nikad neće biti efektno kao kada se vidi i proba - s pravom je primijetio chef Fabian dok je u hladnoj vodi ispirao japansku rižu nabavljenu u Italiji. Ponovio je istu radnju šest puta kako bi se iz riže izbacio cjelokupni škrob, dok se u kasnijem postupku tako ispranoj riži vraćaju vitamini i ljepljivost dodavanjem posebno pripremljenog octa. Riža se nakon 20 minuta kuhanja u rice cookeru još 20 minuta pari kako bi izašla sva voda, dok se rižin ocat sa šećerom lagano kuha, također 20 minuta uz miješanje, dok god ocat ne postane potpuno proziran. A to je bio tek početak.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!