fit kantun
Najbolji način prehrane: Jedite po bojama!
Čak i ako niste osobit ljubitelj voća i povrća, morate priznati da su im boje vrlo privlačne. No one su i pokazatelj vrijednih, katkad jedinstvenih, hranjivih tvari, te podsjetnik da je za vlastito zdravlje važno unositi cijeli spektar
Jednim od najjednostavnijih i najboljih načina prehrane smatra se “jesti po bojama”, odnosno svaki dan namirnicama “pokriti” cijelu dugu. Time se osigurava unos raznovrsnih nutrijenata te sprječava da zbog navike ili komocije upadnemo u prehrambenu rutinu i stalno jedemo uglavnom istu hranu, što dugoročno, zbog manjka nekih važnih hranjivih tvari, može čak izazvati zdravstvene tegobe.
BIJELA
ZDRAVE STVARI: cvjetača, luk, češnjak, poriluk, šampinjoni, bijeli grah, krumpir, kesten, pastrnjak, daikon, bijela čičoka, repa, komorač, korijen celera, kruška, jabuka, banana
ZDRAVE TVARI: Sulforafan (cvjetača), alicin i kvercetin (luk i češnjak) te fitonutrijenti iz šampinjona djeluju protiv raka. Gljive su bogate i selenom, koji pridonosi kvaliteti noktiju i kose te normalnom funkcioniranju štitnjače, a banane i krumpir kalijem.
KUŠAJTE:
Komorač s rajčicom
POTREBNO JE:
4 komorača
½ glavice luka
1 češanj češnjaka
4 žlice ekstradjevičanskoga maslinova ulja
600 g pasirane rajčice ili limenka nasjeckane
2 lista svježe kadulje ili ½ žličice sušene
grančica ružmarina ili 1 žličica sušenog
prstohvat sušenog origana
soli i papra po ukusu
NAČIN PRIPREME
Očistite komorač: uklonite vanjske tvrde listove i odrežite
krajeve. Prerežite ih popola pa svaku polovicu narežite na
četvrtine. Dobro ih operite tekućom vodom pa kuhajte 10 minuta u
kipućoj vodi. Ocijedite. Za to vrijeme oljuštite i nasjeckajte
luk i češnjak. Ako upotrebljavate svježe začinsko bilje,
nasjeckajte i njega. U lonac ulijte ulje pa na srednjoj vatri
propirjajte luk i češnjak. Dodajte začinsko bilje i pirjajte još
nekoliko minuta, a zatim umiješajte rajčicu i kuhajte 15 minuta.
Posolite i popaprite pa u umak stavite prokuhani komorač te
pažljivo promiješajte. Maknite s vatre i poslužite.
ŽUTA I NARANČASTA
ZDRAVE STVARI: limun, grejp, naranča, mandarina, mrkve, žute i narančaste paprike, narančasti batat, buča, dinja, ananas, mango, papaja, kaki, kukuruz, breskve, nektarine, marelice,
ZDRAVE TVARI: Vitamin C za jak imunitet; karotenoidi (jedan od njih, beta-karoten, u organizmu se pretvara u vitamin A; lutein i zeaksatin) važni za zdrav vid te zaštitu kože od sunca i onečišćenja iz okoliša. Dinja je bogata i antioksidansima polifenolima koji jačaju cirkulaciju i štite srce. Mrkve imaju i znatne količine vitamina C i B6, a buča kalija. Agrumi sadrže hesperidin, koji potiče krvotok, a njihovim se konzumiranjem može smanjiti rizik moždanog udara.
KUŠAJTE:
Humus od batata
2 batata (oko 400 g)
100 g kuhanog slanutka
2 žlice ekstradjevičanskoga maslinova ulja
2 žlice svježe iscijeđenoga limunova soka
3 žlice tahinija (paste od sezama)
1 žličica mljevenoga kumina
½ žličice češnjaka u prahu
½ žličice soli
NAČIN PRIPREME
Batate očistite, narežite na kocke pa kuhajte 20-ak minuta,
odnosno dok ne omekšaju. Ocijedite i stavite u blender ili
multipraktik. Dodajte ostale sastojke i smiksajte u posve glatku
smjesu. Kušajte pa po potrebi dodajte još začina.
CRVENA
ZDRAVE STVARI: rajčica, crvena paprika, rotkvice, lubenica, cikla, rabarbara, jagode, maline, trešnje, crveni ribizi, brusnice, crveno grožđe, crvene jabuke, šipak
ZDRAVE TVARI: Likopen – ima ga u rajčicama (jedan od najboljih izvora, pogotovo kad su kuhane), lubenici (gdje ga ima još više i veća mu je bioiskoristivost) te većini drugih biljnih namirnica crvene i crvenoružičaste boje – štiti od raka prostate i kardiovaskularnih bolesti. Lubenica je bogata i citrulinom, koji pomaže u blažim oblicima erekcijske disfunkcije. Crvene su bobice bogate elagitaninima, polifenolima koji se u organizmu pretvaraju u elagičnu kiselinu, za koju znanstvenici smatraju da može imati ključnu ulogu u sprječavanju raka (jagode su osobito učinkovite kad je posrijedi rak jednjaka); šipak je bogat antioksidansima, B-vitaminima i vitaminom C, kojim obiluju i paprike. Trešnje sadrže antocijanine, antioksidanse koji umanjuju upalu i bolove, stoga ublažava nelagodu u mišićima nakon vježbanja i pospješuje oporavak; sadrže i melatonin, hormon koji regulira san. Cikla svojim visokim udjelom nitrata snižava krvni tlak te omogućuje dulje vježbanje jačajući izdržljivost; dobar je i izvor folne kiseline, ključne za stvaranje crvenih krvnih stanica.
KUŠAJTE:
Brownies s ciklom
POTREBNO JE:
350 g kuhane cikle
150 ml bademova mlijeka
150 g rižina brašna
100 g bademova brašna
½ žličice praška za pecivo
40 g kakaa
4 žlice rižina slada (ili nektara od kokosa ili agave)
prstohvat soli
NAČIN PRIPREME
Ako niste kupili kuhanu ciklu, uzmite oko 400 g cikle podjednake
veličine i kuhajte 45 minuta u kipućoj vodi. Ostavite da se
ohladi pa očistite i narežite. (Ciklu možete i ispeći: svaku
lagano nauljite i umotajte u komad aluminijske folije pa pecite
na 180 stupnjeva oko 1 sat.) Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
Manji kalup obložite papirom za pečenje. Narezanu ciklu stavite u
blender s 50 ml bademova mlijeka i smiksajte u glatki pire.
Izlijte ga u zdjelu pa mu dodajte oba brašna, pomiješana s
praškom za pecivo, kakao te ostatak bademova mlijeka i rižin
slad. Promiješajte i smjesu ulijte u kalup za pečenje. Pecite 30
minuta. Ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja. Ako mu je
sezona, browniese poslužite s bobičastim voćem.
ZELENA
ZDRAVE STVARI: salata, blitva, špinat, zelje, kelj, brokula, prokulice, rikula, stabljike celera, krastavac, tikvice, zelene paprike, šparoge, avokado, grašak, zelene jabuke, limeta, kivi, začinsko bilje, potočarka, alfa alfa, alge
ZDRAVE TVARI: Karotenoidi, indoli i saponini, koji svi štite od raka; magnezij i folat (odličan izvor potonjih je zeleno lisnato povrće), koji pridonose energetskom metabolizmu i uklanjanju umora te normalnom funkcioniranju mišićnog (Mg) i imunološkog (B9) sustava. Zeleni su bogati i luteinom, izotiocijanatima, izoflavonima i vitaminom K (ključnim za zdravu krv i kosti). Tamnozelena boja upućuje na dug popis zdravih sastojaka, među kojima se ističu kalij, vlakna, vitamini A, E i C te B-skupine, klorofil (kemijskom strukturom sličan željezu) i lutein, antioksidans važan za zdravlje očiju. Kivi može pomoći kod niza tegoba: od prehlade i nesanice do sindroma iritabilnih crijeva.
KUŠAJTE:
Pirjani kelj s palentom
POTREBNO JE:
½ glavice kelja ili svežanj kovrčavoga ili sibirskoga kelja
1 ljubičasti luk
3 mrkve
¼ žličice kajenskog papra
4 žlice ekstradjevičanskoga maslinova ulja
½ do 1 šalica instant-palente
NAČIN PRIPREME
Kelj narežite na trakice pa ga skuhajte u lagano posoljenoj vodi.
Za to vrijeme očistite i tanko narežite luk i mrkve. U drugom
loncu zagrijte 2 žlice maslinova ulja pa na njemu propirjajte luk
i mrkve podlijevajući ih vodom u kojoj se kuha kelj. Posolite ih
i pospite kajenskim paprom. Kuhani kelj izvadite šupljikavom
žlicom, dobro ocijedite te dodajte propirjanom povrću. Od vode
koja je ostala od kuhanja kelja odmjerite 2 šalice (ako kuhate ½
šalice instant-palente) ili 4 šalice (ako kuhate 1 šalicu
palente). Stavite na vatru pa kad zakipi, uspite instant-palentu
i kuhajte 2 minute neprestano miješajući. Odvojite nekoliko žlica
propirjanog povrća (za ukrašavanje jela) pa ostatak pomiješajte s
palentom.
Palentu ovako možete pripremiti i s drugim povrćem, npr. brokulom
ili špinatom. Ako pripremite više palente pa vam ostane ovog jela
(palenta će se stvrdnuti), narežite na kriške i kratko zapecite
pod grillom u pećnici (možete posuti s malo sira).
PLAVA I LJUBIČASTA
ZDRAVE STVARI: cikla, ljubičasto zelje, luk i batat, radič, patlidžan, kupine, borovnice, šljive, crni ribiz i grožđe, smokve
ZDRAVE TVARI: Antocijanini, koji im, osim antioksidacijskog djelovanja (što pomaže smanjiti rizik od raka, srčanih bolesti i infarkta), daju i boju, resveratrol (koji usporava starenje) i vitamin C. Radič je dobar izvor i beta-karotena i kalija, koji sadrže i kupine i crni ribizi. Borovnice su znatan izvor vitamina K te minerala u tragovima poput mangana. Šljive i smokve sadrže mnogo vitamina A i C, kalcija, magnezija, željeza, kalija i vlakana. Patlidžani su bogati kalijem i kalcijem. Ljubičasto je zelje jedna od najboljih prehrambenih investicija: ima najvišu razinu antioksidansa u odnosu na cijenu.
KUŠAJTE:
Juha od ljubičastog zelja s quinoom
POTREBNO JE:
½ srednje velike glavice ljubičastoga zelja
1 ljubičasti luk
2 mrkve
½ korijena celera
100 g quinoe
3 žlice ekstradjevičanskoga maslinova ulja
sol i svježe mljeven papar
NAČIN PRIPREME
Operite i očistite sve povrće pa ga narežite: zelje na trakice,
luk na sitne kockice, a mrkvu i korijen celera na nešto veće
kockice. U loncu zagrijte 2 žlice maslinova ulja pa na njemu
nekoliko minuta propirjajte luk, mrkvu i celer. Dodajte zelje i
pirjajte još nekoliko minuta. Potom ulijte toliko vode da potpuno
prekrije sastojke, lagano posolite i kuhajte dok povrće ne
omekša, oko 30 minuta. Za to vrijeme dobro isperite quinou,
trljajući je pod tekućom vodom da se uklone saponini i ne bude
gorka. Kuhajte je u dvostruko većoj količini vode, oko 15 minuta
na laganoj vatri. Lonac s povrćem maknite s vatre i juhu
smiksajte štapnim mikserom. Umiješajte kuhanu quinou pa posolite
i popaprite po ukusu. Juhu poslužite nakapanu ostatkom maslinova
ulja.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!