ne bacajte ga!
Deset ideja za jelo s prezrelim voćem
Od neprivlačnih prezrelih plodova dobivaju se najslasniji smoothie, fantastična crumble pita, nadjev za palačinke, preljev za salatu, neodoljivi voćni sladoledi...
1. Pretvorite ga u slatki namaz
Džemovi i pekmezi idealna su hrana za doručak. Bilo koji kruh uz njih postaje posebniji. Postoji pregršt recepata za neodoljive voćne namaze, a najjednostavniji način za instant domaći namaz je prokuhati voće po vašem izboru, dodati pektin i uliti smjesu u čiste staklenke.
2. Napravite kruh
Banane su idealne za kruh, no on se može napraviti i od jagoda, breskvi i nektarina. Za jednostavan banana-kruh trebat će vam jedna i pol šalice zgnječene banane. 2 žličice soka od limuna 3 šalice brašna, jedna i pol žličice praška za pecivo, četvrtina žličice soli, tri četvrtine šalice maslaca, 3 jaja, 2 žličice vanilije te oko šalice mlaćenice.
Banane pretvorite u pire i zalijte ih limunovim sokom. U jednoj posudi pomiješajte suhe sastojke, a u drugoj sve mokre osim banane. Pomiješajte mokre i suhe sastojke pa dodajte pire od banane. Namastite lim i pecite na 120°c dok ne dobije lijepu boju.
3. Napravite crumble pitu
Još jedan spasonosni savjet za spašavanje prezrelih plodova je da ih pretvorite u slasticu. Na oko 700 g banana ili jabuka, treba vam 100 g šećera, 50 g smeđeg šećera, 100 g integralnog brašna, 90 g maslaca, 100 g zobenih pahuljica.
Stavite voće u vatrostalnu posudu i pospite sa 100 g šećera. Pomiješajte brašno i maslac dok ne dobijete mrvice. Dodajte smeđi šećer i zobene pahuljice. Time pospite voće i pecite 15 minuta na 190°C. Nakon toga smanjite temperaturu na 180°c i pecite još 45 minuta.
4. Pretvorite ga u smoothie
Smoothieji su daleko najzdraviji oblik korištenja prezrelih plodova. Njihov slađi okus čini smoothieje još ukusnijima. Za najjednostavniji smoothie od banane, izmiksajte ju s jogurtom. Dodajte leda i meda po želji.
5. Instant nadjev za palačinke
Usitnite ili zgnječite prezrele plodove i nadjenite njima palačinke, a možete ih umiješati i u smjesu za palačinke.
6. Pretvorite ga u marinadu
Ako prezrelo voće poput citrusa još uvijek nije izgubilo sve svoje sokove, onda još uvijek možete dati aromu umacima. Nasjeckajte ga na male komadiće, pomiješajte s octom i dobit ćete marinadu za piletinu.
7. Pretvorite ga u preljev za salatu
Ako vaše voće više nije dovoljno lijepo da bi moglo biti dodatak salati, onda od njegovog soka napravite dresing.
8. Napravite sok
To je vjerojatno najlakši način da spasite prezrele plodove. Nabavite sokovnik i uživajte u prirodnom voćnom soku.
9. Osušite ga
Pecite komadiće na niskoj temperaturi u pećnici sve dok ne postane suho ili dehidrirano pa ga možete koristiti kao hrskavu grickalicu.
10. Napravite voćne sladolede.
Sladoledi na štapiću osvježavajuća su poslastica, a zgnječeno voće idealna je baza za njih.
Izdvojeno
-
Vjerojatno ste čuli da nije dobro za probavni sustav, no je li stvarno tako? Dobra vijest je da pijenje kave na prazan želudac nije nužno loše za vas, a vaš se želudac obično može prilagoditi i zaštititi.
-
Utakmica 17. kola HNL-a između nogometaša Istre 1961 i Šibenika je bila protkana brojnim prilikama i preokretima, a na kraju je završila bez pobjednika 3-3 (1-2).
-
U trećem i posljednjem tekstu u seriji o sigurnim i pravednim granicama planetarnih resursa bavimo se putokazima ostvarivanja ovih progresivnih društvenih i ekoloških ciljeva.
-
Iako smo skloni gastritisom nazvati svaku bol u gornjem dijelu želuca, riječ je o posebnom stanju čija se dijagnoza potvrđuje histološkim pregledom tkiva.
Reci što misliš!