recept
Brze kakao kocke, ukusne i gotove za tren
Jednostavan, ukusan i fin kolač, od sastojaka koje se uvijek nađu u kući.
Sastojci:
4 jaja
10 žlica šećera
10 žlica* brašna
1 prašak za pecivo
4 žlice grožđica
4 žlice mljevenih oraha
3 žlice kakaa
2 dl kiselog vrhnja
Za premaz:
4 žlice džema od kajsija ili šljiva
Za glazuru:
70 g margarina
100 g čokolade
2 žlice šećera
malo mlijeka (4-5 žlica)
Priprema:
Pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom, dodati kiselo vrhnje pa
brašno pomiješano s praškom za pecivo, kakao, grožđice (koje su
prethodno namožene u toploj vodi, da omekšaju, pa ocijeđene) i
orahe.
Zatim polako dodati umućen snijeg od beljanjaka, lagano ručno
miješajući.
Sipati u pleh (30×20 cm) obložen papirom za pečenje i peći u
zagrijanoj rerni, na 180 °C oko 20 minuta. Vrijeme pečenja
prilagodite svojoj rerni!
Vruć kolač premazati džemom, a kad se džem malo prosuši,
premazati čokoladnom glazurom.
Glazuru pripremite tako što ćete sve sastojke otopiti na pari ili
u mikrotavalnoj pećnici, ostaviti da se malo prohladi i zgusne,
pa preliti preko kolača.
* U pitanju su pune žlice, ali ne vrhom pune.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Povremene kiše bit će većinom prijepodne prema jugu Dalmacije gdje može i zagrmjeti.
-
U povodu Svjetskog dana slobode medija Hrvatsko novinarsko društvo dodijelio je godišnje nagrade.
-
Dubrovnik je dobio još jedan vrijedan izložbeni prostor, s neprocjenjivom zbirkom kovanica iz vremena Dubrovačke republike. Sama priča o bogatoj povijesti Republike privlači brojne posjetitelje.
-
U dolinu Neretve iz Španjolske je stigla prva pošiljka laboratorijski steriliziranih kukuljica mužjaka sredozemne voćne muhe. Riječ je o, takozvanoj, SIT tehnici biološke zaštite agruma, koja je ponovno uspostavljena kako bi se izbjegla, prije svega, velika šteta na nasadima mandarina.
Reci što misliš!