Lifestyle

recept

Povrtna pizza gotova za tren

Povrtna pizza gotova za tren
Thinkstock

Je li dobro uživati u brzoj hrani? Da, ako je pripremljena na zdrav način! Za to će se pobrinuti integralno brašno i povrće

MALI TRIKOVI ZA JOŠ BOLJE TIJESTO

Kako postići da tijesto za pizzu bude mekano i hrskavo? To najbolje znaju najveći ljubitelji pizze - talijanski kuhari. Evo nekoliko njihovih trikova:

Kada u smjesu od kvasca dodajete brašno, činite to postupno te lagano ručno miješajte.
Višestruki svjetski prvak u pečenju pizze, Talijan Alessandro Negrini, kaže da je tajna odlične pizze upravo u tijestu. Naime, da bi ono bilo mekano i hrskavo na krajevima, mora prethodno odležati u hladnjaku najmanje 24 sata prije pečenja kako bi sazrelo.
Negrini rijetko kad na svoju pizzu stavlja više od tri sastojka jer to stvara, kako kaže, 'kaos u ustima'.
Tijesto će lakše 'disati' ako sastojke nasitno nasjeckate ili naribate umjesto da stavljate krupne komade.

Povrtna pizza

šalica i pol mlake vode
dvije žličice suhoga kvasca
prstohvat šećera
četiri šalice integralnog brašna pomiješanog sa pšeničnim
žličica soli
četvrtinu šalice ulja
200 g umaka od rajčice
100 g mozzarelle
ulje
100 g crvene paprike
100 g žute paprike
100 g patlidžana
100 g šampinjona
100 g
tikvica
origano i bosiljak

ZA TIJESTO

U šalicu i pol mlake vode umiješajte dvije žličice suhoga kvasca i prstohvat šećera. Ostavite neka ostoji na sobnoj temperaturi oko pet minuta.
U veću zdjelu dodajte četiri šalice integralnog brašna koje ste pomiješali sa pšeničnim i žličicu soli.
Dodajte četvrtinu šalice ulja, smjesu kvasca i šećera te promiješajte i umijesite tijesto. Od tijesta oblikujte kuglu, pokrijte je krpom i ostavite na sobnoj temperaturi
dok ne udvostruči volumen.

ZA NADJEV

Razvaljajte tijesto i stavite ga na namašćen kalup ili papir za pečenje. Premažite ga umakom od rajčice, stavite polovicu mozzarelle te povrće (tikvice, patlidžane i gljive) koje ste prethodno kratko popržili na ulju.
Potom posložite drugi dio mozzarelle. Po želji, pospite suhim bosiljkom i origanom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 230 stupnjeva 15-20 minuta.
Da je pizza gotova, znat ćete kada tijesto dobije zlatnosmeđu boju.


Reci što misliš!