recept
Povrtna pizza gotova za tren
Je li dobro uživati u brzoj hrani? Da, ako je pripremljena na zdrav način! Za to će se pobrinuti integralno brašno i povrće
MALI TRIKOVI ZA JOŠ BOLJE TIJESTO
Kako postići da tijesto za pizzu bude mekano i hrskavo? To najbolje znaju najveći ljubitelji pizze - talijanski kuhari. Evo nekoliko njihovih trikova:
Kada u smjesu od kvasca dodajete brašno, činite to postupno te
lagano ručno miješajte.
Višestruki svjetski prvak u pečenju pizze, Talijan Alessandro
Negrini, kaže da je tajna odlične pizze upravo u tijestu. Naime,
da bi ono bilo mekano i hrskavo na krajevima, mora prethodno
odležati u hladnjaku najmanje 24 sata prije pečenja kako bi
sazrelo.
Negrini rijetko kad na svoju pizzu stavlja više od tri sastojka
jer to stvara, kako kaže, 'kaos u ustima'.
Tijesto će lakše 'disati' ako sastojke nasitno nasjeckate ili
naribate umjesto da stavljate krupne komade.
Povrtna pizza
šalica i pol mlake vode
dvije žličice suhoga kvasca
prstohvat šećera
četiri šalice integralnog brašna pomiješanog sa pšeničnim
žličica soli
četvrtinu šalice ulja
200 g umaka od rajčice
100 g mozzarelle
ulje
100 g crvene paprike
100 g žute paprike
100 g patlidžana
100 g šampinjona
100 g
tikvica
origano i bosiljak
ZA TIJESTO
U šalicu i pol mlake vode umiješajte dvije žličice suhoga kvasca
i prstohvat šećera. Ostavite neka ostoji na sobnoj temperaturi
oko pet minuta.
U veću zdjelu dodajte četiri šalice integralnog brašna koje ste
pomiješali sa pšeničnim i žličicu soli.
Dodajte četvrtinu šalice ulja, smjesu kvasca i šećera te
promiješajte i umijesite tijesto. Od tijesta oblikujte kuglu,
pokrijte je krpom i ostavite na sobnoj temperaturi
dok ne udvostruči volumen.
ZA NADJEV
Razvaljajte tijesto i stavite ga na namašćen kalup ili papir za
pečenje. Premažite ga umakom od rajčice, stavite polovicu
mozzarelle te povrće (tikvice, patlidžane i gljive) koje ste
prethodno kratko popržili na ulju.
Potom posložite drugi dio mozzarelle. Po želji, pospite suhim
bosiljkom i origanom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 230
stupnjeva 15-20 minuta.
Da je pizza gotova, znat ćete kada tijesto dobije zlatnosmeđu
boju.
Izdvojeno
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
-
Ove subote, 14. prosinca, Zadar će oživjeti u šarenilu uniformi, plesu i ritmovima mažoret glazbe!
Reci što misliš!