#zdravlje
Novi razlozi da zavirite u čašicu – jogurta!
Brojna istraživanja pokazala su da se probiotici u jogurtu bore protiv smrtonosnih bolesti i sezonskih prehlada te jačaju crijeva... Otkrijte koje su dobre bakterije iz jogurta koje svi trebamo u svom životu
Dobre bakterije mogu pomoći vašem zdravlju na ove načine:
B. Lactis
Što čini: Rastura alergije. Alergičari koji su 8 tjedana svaki dan unosili B. Lactis imali su upola manje nazalnih simptoma nego kontrolna skupina.
Kako djeluje: B. lactis umanjuje aktivnost bijelih krvnih stanica, koje stvaraju histamin, što reducira osjetljivost na alergene.
Gdje ih ima: jogurti s tim sojem
L. Casei Shirota
Što čini: Liječi prehladu. Japanski znanstvenici smatraju da se njenim svakodnevnim unosom infekcije gornjih dišnih putova smanjuju 31 posto.
Kako djeluje: L. casei Shirota ima ulogu u povećanju aktivnosti prirodnih stanica – ubojica, koje ciljaju i uništavaju viruse u organizmu.
Gdje ih ima: probiotički napitci
L. Acidophilus plus B. Lactis
Što čini: Pomaže vam kakati. Začepljeni patnici koji su jeli jogurt s obje kulture osjetili su 62-postotno olakšanje simptoma.
Kako djeluje: Te bakterije mogu sniziti pH vrijednost želuca, jačajući aktivnost neurotransmitera i potičući kontrakcije crijeva.
Gdje ih ima: kefir
MUČE VAS GRČEVI U ŽELUCU?
Analiza studija koju je objavio PLOS One navodi da probiotici mogu olakšati osam tipova gastrointestinalnih tegoba, uključujući dijareju i sindrom iritabilnih crijeva. Zapravo, te korisne bakterije mogu smanjiti ukupan rizik pojave tih tegoba do čak 42 posto, ističu znanstvenici, zahvaljujući njihovoj sposobnosti da nadvladaju patogene organizme u želucu.
Osobito su moćne bile mješavine više sojeva – rizik problema sa želucem smanjile su 83 posto. Stoga birajte jogurt s nekoliko sojeva živih, aktivnih kultura.
SLATKA OBEĆANJA
Jogurt bi mogao pomoći u zaštiti od šećerne bolesti tipa 2, kažu britanski znanstvenici. U njihovoj nedavnoj studiji kod ljudi koji su na dan jeli oko ⅓ šalice jogurta bio je 28 posto niži rizik obolijevanja od dijabetesa nego kod onih koji jogurt nisu jeli. Znanstvenici nagađaju da kombinacija vitamina, minerala i probiotika u jogurtu pomaže u stabiliziranju glukoze u krvi. Usto, menakvinoni – vrsta vitamina K koje ima u fermentiranoj hrani – imaju ulogu u poboljšavanju inzulinske osjetljivosti.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!