Lifestyle

kužina

Bolji od ajvara? Recept za umak koji se jede sa svime

Bolji od ajvara? Recept za umak koji se jede sa svime

Ispecite paprike dok površina ploda ne dobije crnu boju. Ne brinite, crna kožica na paprici jamči izvrstan okus umaka.

Romesco je ime umaka napravljenog od pečenih paprika i orašastih plodva poput badema, oraha ili lješnjaka. Prvi su ga napravili katalonski ribari kao prilog uz plodove mora, no danas se služi uz gotovo svu moguću hranu.

Maže se na kruh ili tost, servira uz janjetinu i piletinu, a poslužuje se čak i uz puževe, piše Punkufer

Uz orašaste plodove i papriku u originalnom receptu mogu se naći i preprženi komadići kruha, pečeni češnjak i rajčice, te začini. Izgledom, pak, podsjeća na ajvar, a s njim dijeli i neke zajedničke sastojke. 

Otkrivamo vam jednostavan recept za romesco umak koji se lako i brzo priprema od pet osnovnih sastojaka i nešto začina. 

Sastojci: 
3 veće crvene paprike 
8 češnja češnjaka
200 grama starog kruha
150 grama prženih badema
50 ml sherry octa
100 ml maslinova ulja 
1 žlica dimljene paprike u prahu 
1 čajna žličica kajenskog papra
1 čajna žličica soli 

Priprema: 
1. Ispecite paprike na plinskom štednjaku, roštilju ili čak u pećnici dok površina ploda ne dobije crnu boju. Ne brinite, crna kožica na paprici jamči izvrstan okus umaka. 

2. Kada su paprike pečene prebacite ih u posudu i prekrijte folijom da se mrvicu ohlade. 

3. Za to vrijeme u tavu ulijte svo maslinovo ulje, i u njemu prepržite očišćene češnjeve češnjaka u komadu. 

Pecite uz stalno miješanje oko tri minute dok češnjak ne dobije lijepu zlatno-žutu boju. Potom izvadite češnjak iz tave.

4. U isto ulje i tavu stavite kockice starog kruha i pržite ih dok ne postaju zlaćane i hrskave. 

5. Odstranite crnu kožicu s paprika. Očišćene paprike stavite u blender zajedno s pečenih češnjakom i kruhom, prženim bademima te s sherry octom. Sve zajedno izblendajte dok ne dobijete smjesu nalik na ajvar. 

6. Romesco umak začinite solju, paprom te s nešto dimljene paprike u prahu.


Reci što misliš!