kužina
Kako ispeći skušu da bude sočna?
Skuša je zdrava “masna” riba koju nutricionisti redom preporučaju, no mnogi je izbjegavaju na svome jelovniku jer nakon pečenja uglavnom ispadne krta, suha, neukusna… kao da potvrđuje često citirano “pravilo” – ako je zdravo nije fino.
Ipak postoji jednostavan način pečenja ribe koji čak i skušu pretvara u prvorazrednu riblju deliciju, koja se može ravanopravno nositi sa razvikanijim i skupljim ribama poput brancina, orade ili lososa. Trik je zapravo jednostavan – riba u pećnici peče se umotana u papir za pečenje.
Priprema se tako da se papir za pečenje razvuče po dnu protvana pa se po njemu složi skuša koju ćemo peći. Jedna od prednosti skuše je da nema ljuske po koži koje bi trebalo strugati, niti je koža tako debela da bi ju trebalo guliti.
Dovoljno je očistiti utrobu, izvaditi škrge i dobro oprati od ostataka krvi, kako ne bi gorčilo. Ribu složimo na papir, namažemo maslinovim uljem i posolimo.
Ako ste u utrobi pronašli ikru, oprezno je izvadite, operite pa stavite peći uz ribu. Pokrijemo papirom za pečenje, pa ga učvrstimo i podvijemo rubove uzduž stranica protvana. Stavimo peći na 250 stupnjeva Celzijusovih. Nakon 30 minuta ili kad osjetite da je papir po uzdignutim rubovima počeo smeđiti, izvadite ribu, na jednom mestu lagano odignite papir da vidite je li riba pečena. Ako je potrebno vratite ju natrag, i dalje pokrivenu papirom.
Po želji, uz ribu možete u protvan dodati još i krumpire narezane na ploške, luk, tikvice, patliđan… Povrće pouljimo i posolimo kad i ribu, a pečenje je gotovo kada krumpir poprimi zlatnu boju. Ovo je povrće posebno ukusno zbog obilja masnoće i soka koje riba pusti dok se peče.
Za začin priredite maslinovo ulje sa sitno sjeckanim češnjakom i peršinom, pa obilato poškropite po pečenoj ribi i povrću.
Ovako pečena riba puno je ukusnija od one pečene u foliji, jer se pod folijom riba i povrće više kuhaju nego peku, a pod papirom se peku do hrskavosti.
Osim toga, riblja koža često se zalijepi za foliju, a kod papira za pečenje do se nikada ne dogodi.
Piše, kuha i snimila: Snježana Ivić za Dobarzivot
Izdvojeno
-
U prvoj utakmici 17. kola HNL-a Slaven Belupo je kao domaćin svladao Goricu sa 2-1 (0-1). Gosti su poveli golom Medina Gashija (8), no Alen Grgić (67) i Antonio Jagušić (82) su u nastavku preokrenuli.
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
Reci što misliš!