Lifestyle

#kužina

Greške kod pripreme kolača koje morate izbjegavati

Greške kod pripreme kolača koje morate izbjegavati
Thinkstock

Mislimo da smo sve učinili onako kako piše u receptu, a kolač ipak ne uspije onako kako bi trebao. Ponekad u kuhinji radimo greške kojih nismo ni svjesni, a čak se i najiskusnijim slatkoljupcima katkad dogode propusti, piše Tportal.

Ponekad u kuhinji radimo greške kojih nismo ni svjesni, a čak se i najiskusnijim slatkoljupcima katkad dogode propusti, piše Tportal.

Evo kojih nam se 12 grešaka najčešće potkrada kada pripremamo omiljene nam slastice

1. Ne držite se recepta

Ovu grešku mnogi često rade. Umjesto da radite odokativno, uvijek se radije držite recepta, a on mora biti točan. Ako imate dugogodišnje iskustvo u pečenju kolača, vjerojatno ćete prepoznati da nešto nedostaje pa ćete ga nadograditi ili izmijeniti. Ako ste početnik, savjetujemo vam da krenete s jednostavnijim i provjerenim receptima kako biste bili sigurni da će vam kolač uspjeti.

2. Nemate strpljenja

Najvažnije odlike u slastičarstvu su strpljenje i mirna ruka. Kada se pomirite s tim da kolač za koji je potrebno sat vremena ne možete pripremiti u 15 minuta, napravili ste prvi korak. Budite pažljivi s namirnicama i nemojte brljati. Što pažljiviji budete tijekom pripreme, time su veće šanse da će kolač uspjeti.

3. Sastojci nisu iste temperature

Kako bi se bolje sjedinili i dali kompaktnu smjesu, svi sastojci bi trebali biti na sobnoj temperaturi, pogotovo maslac i jaja. U suprotnom ćete teško dobiti jednoličnu smjesu koju ste željeli postići. Izuzetak je prhko tijesto, kod kojeg je važno da je maslac hladan.

4. Pogrešno baratate mikserom 

Kada je riječ o prhkom tijestu, važno je da se svi sastojci sjedine u što kraćem vremenu, odnosno da se miksa što je kraće moguće kako tijesto ne bi ispalo gumasto. Neka vas ne brine ako komadići maslaca ostanu nerazrađeni. I kod drugih vrsta tijesta također treba dobro paziti na miksanje. Na primjer, u slučaju biskvita, kad se dodaju snijeg od bjelanjaka i brašno, sve mora ići brzo, u nekoliko pokreta, inače se 'ubije' smjesa i biskvit ostane žilav i gnjecav, umjesto mekan i spužvast.

5. Pretjerujete sa sastojcima

Pri izradi torte važno je pažljivo baratati količinama, ali i okusima. Kako biste postigli savršeni balans okusa, najbolje je voditi se onom 'manje je više'. Odlučite se za jedan ključni sastojak koji će prevladavati u kolaču i pažljivo mu dodajte sastojke koji se međusobno sljubljuju, poput čokolade i naranče ili bobičastog voća i svježeg sira. Slatko-kisele kombinacije su uvijek odlično rješenje jer djeluju osvježavajuće.

6. Mijenjate smeđi šećer bijelim

Ako recept za kolače zahtijeva smeđi šećer, nemojte ga samo tako zamijeniti bijelim šećerom jer za to što piše u receptu postoji opravdan razlog. Smeđi šećer ima svoju aromu pa samim time i pridonese okusu, ali i boji, zbog čega nije za sve vrste kolača. Dodaje se najčešće malo 'jačim' kolačima kao što su brownie, cookie ili medenjaci jer pojača aromu i završni okus.

7. Štedite na čokoladi

Kada je riječ o čokoladnim tortama i kolačima, na glavnom sastojku nikada ne treba štedjeti. U maloprodaji nema mnogo kvalitetnih čokolada za kuhanje, ali ipak potražite one s najvećim postotkom kakao maslaca i samim time s manje šećera. Tada će i okus čokoladnog deserta biti intenzivniji.

8. Izostavljate sol

Sol je iznimno važna u slastičarstvu. Nemojte ni slučajno zaboraviti staviti prstohvat soli u tijesta i čokoladne kreme. Rezultat će biti nevjerojatno bolji jer sol pojačava okus čokolade.

9. Griješite sa želatinom

Nikada nemojte dodavati toplu želatinu u jako hladnu smjesu jer će se ona odmah zgrudati zbog prevelike razlike u temperaturi. Uvijek je poželjno dodati malo smjese u želatinu da se temperira, pa onda tek dodati u preostali dio smjese.

10. Prejako tučete vrhnje

Pri dodavanju tučenog vrhnja u kreme uvijek radije umutite slabije nego da ga previše mutite. Pri naknadnom dodavanju u kremu vrhnje će se do kraja umutiti i ispast će savršeno.

11. Kolač vam se lijepi za kalup

Bila bi šteta da zbog ovakve pogreške pola ukusnog kolača ostane zaljepljeno za kalup. Stoga je važno da malo omekšalog maslaca ostavite sa strane i prije pečenja namažete po cijelom kalupu, a zatim malo pobrašnite. Kolač se neće primiti i lako će iskliznuti u komadu. Da bi ostao sočan, kolač u kalupu ne treba peći na temperaturi višoj od 175 stupnjeva Celzijevih, a da je gotov, znat ćete ako ga upiknete čačkalicom, a ona ostane suha.

12. Upropaštavate biskvit zaglađivanjem

Kada izlijete biskvit u kalup, nemojte ga špatulom tapkati u beskonačnost, nego ga poravnajte u maksimalno dva do tri pokreta ili naginjanjem lijevo – desno. Iako nije potpuno zaglađen, radije se zaustavite, nego da cijeli trud uništite zaglađivanjem.

Pročitajte, potrudite se, pokušajte i pokušajte ponovno. A kad (i ako) sve propadne, naprosto se nasmiješite i 'udri brigu na veselje'!


Reci što misliš!