#superfood
Kakao prah - prava bomba različitih antioksidansa
Kad pripremate kakao napitak, nemojte ga sladiti nego uživajte u čistom okusu gorke čokolade. Odlična ideja je dodati i malo cimeta, jer on ima slatkast okus i također ga se savjetuje žličica dnevno.
Volite i pravu, gorku čokoladu, znači da ste zapravo ljubitelj kakaa.
To je nevjerojatna biljka, prava bomba različitih antioksidansa (po ukupnoj koncentraciji nije mu ravna nijedna druga poznata biljka).
Odnedavno je popularan izraz superhrana, pa u skladu s tim,
znajte da gledajući po težini, kakao sadrži više antioksidansa
nego crno vino, borovnice, acai bobice, šipak i goji bobice
zajedno. Još je manje poznato da je kako odličan izvor željeza.
Naravno, govorimo o pravom kakao prahu, a ne o zaslađenim
industrijskim napitcima i zrncima na bazi kakaa.
Kakao štiti od slobodnih radikala, dakle sprečava oksidaciju
stanica i time štiti od raka i drugih degenerativnih
bolesti. Sadrži tvar sličnu kofeinu, pa mnogi vjeruju da je to
razlog što neki ljudi razvijaju ovisnost o čokoladi. Za razliku
od kave, koja nerijetko utječe na povišenje krvnog tlaka, kakao
štiti srce i krvne žile te smanjuje opasnost od srčanog i
moždanog udara, a povoljno djeluje i na koncentraciju, pamćenje i
smanjuje depresiju. Savjetuje se dnevno jedna žličica kakao
praha.
Ono što mnogi ne znaju, osim praha moguće je kupiti i kakao
maslac (svijetao je, bojom nalik mliječnom maslacu) te kakao
pastu ili likvor (izgleda kao gusta, poluotopljena čokolada). Svi
ti proizvodi dobivaju se od sjemenki koje se nalaze unutar
velikog ploda čija pulpa se u Južnoj Americi također koristi u
prehrani (najčešće za izradu sokova kojih nema na našem tržištu,
barem koliko smo uspjeli istražiti). Kakao maslac okusom podsjeća
na čokoladu, ali je slatkast, pa se većinom koristi u receptima
za slastice, a možemo ga, kao i prah, dodati mlijeku, voću,
žitaricama i voćnim salatama.
Pobornici sirove prehrane sami prave svoju
čokoladu miješanjem (otapanjem na niskoj temperaturi) kakao
praha, maslaca i eventualno nekog zdravog sladila poput agavinog
sirupa.
U nekim receptima zastupljena je i kakao pasta, no ako je nemate,
čokolada neće izgubiti na okusu bez tog sastojka (jer je kakao
pasta u biti neka vrsta sirove čokolade koja je proizvedena na
specifičan način, ali u osnovi ne sadrži ništa što u sebi nemaju
kakao prah i kakao maslac). Kakao maslac koristi se u kozmetičkoj
industriji, pa je dobrodošao i u pripravcima kućne izrade.
Kad pripremate kakao napitak, nemojte ga sladiti nego uživajte u
čistom okusu gorke čokolade. Odlična ideja je dodati i malo
cimeta, jer on ima slatkast okus i također ga se savjetuje
žličica dnevno. Cimet nije sličan kakau samo po praškastom obliku
i smećkastoj boji, nego i po ljekovitosti. U drevnom Egiptu
koristio se u pripremi lijekova za razne infekcije i bolesti te
kod balzamiranja, jer ubija mikroorganizme, pa nije čudno što se
u zimskim danima stavlja u kuhano vino i savjetuje kao lijek
protiv gripe i prehlade.
Izdvojeno
-
Zračne luke i u listopadu i u prvih deset mjeseci ostvarile su dvoznamenkaste poraste broja putnika, od 18,4 i 16,2 posto u odnosu na iste mjesece prošle godine, a najviše je putnika uslužila zagrebačka zračna luka, podaci su DZS-a, koji pokazuju i rast teretnog prometa.
-
Trenutno su na terenu četiri tima, a zbog povećanog interesa razmatra se povećanje broja ekipa. Predviđeno je spajanje između 5 i 6 tisuća priključaka, od kojih je dosad završeno oko 600.
-
U srijedu 11. prosinca 2024. je u Zadru u hotelu Kolovare održana radionica na temu Kreiranje doživljaja na razini Turističke zajednice Zadarske županije i vodećih programa, a namijenjena zainteresiranim dionicima s područja Zadarske županije.
-
U subotu 14. prosinca 2024. s početkom u 14:00 sati u City Galleriji u Zadru održava se za redom 14. manifestacija projekta URBAN JAM 023 - Hip hop, a ne dop! Udruge U Pokretu IN FLUX.
Reci što misliš!