Lifestyle

#superfood

Kakao prah - prava bomba različitih antioksidansa

Kakao prah - prava bomba različitih antioksidansa
Thinkstock

Kad pripremate kakao napitak, nemojte ga sladiti nego uživajte u čistom okusu gorke čokolade. Odlična ideja je dodati i malo cimeta, jer on ima slatkast okus i također ga se savjetuje žličica dnevno.

Volite i pravu, gorku čokoladu, znači da ste zapravo ljubitelj kakaa.

To je nevjerojatna biljka, prava bomba različitih antioksidansa (po ukupnoj koncentraciji nije mu ravna nijedna druga poznata biljka).

Odnedavno je popularan izraz superhrana, pa u skladu s tim, znajte da gledajući po težini, kakao sadrži više antioksidansa nego crno vino, borovnice, acai bobice, šipak i goji bobice zajedno. Još je manje poznato da je kako odličan izvor željeza. Naravno, govorimo o pravom kakao prahu, a ne o zaslađenim industrijskim napitcima i zrncima na bazi kakaa.

Kakao štiti od slobodnih radikala, dakle sprečava oksidaciju stanica i time štiti od raka i drugih degenerativnih bolesti. Sadrži tvar sličnu kofeinu, pa mnogi vjeruju da je to razlog što neki ljudi razvijaju ovisnost o čokoladi. Za razliku od kave, koja nerijetko utječe na povišenje krvnog tlaka, kakao štiti srce i krvne žile te smanjuje opasnost od srčanog i moždanog udara, a povoljno djeluje i na koncentraciju, pamćenje i smanjuje depresiju. Savjetuje se dnevno jedna žličica kakao praha.

Ono što mnogi ne znaju, osim praha moguće je kupiti i kakao maslac (svijetao je, bojom nalik mliječnom maslacu) te kakao pastu ili likvor (izgleda kao gusta, poluotopljena čokolada). Svi ti proizvodi dobivaju se od sjemenki koje se nalaze unutar velikog ploda čija pulpa se u Južnoj Americi također koristi u prehrani (najčešće za izradu sokova kojih nema na našem tržištu, barem koliko smo uspjeli istražiti). Kakao maslac okusom podsjeća na čokoladu, ali je slatkast, pa se većinom koristi u receptima za slastice, a možemo ga, kao i prah, dodati mlijeku, voću, žitaricama i voćnim salatama.

Pobornici sirove prehrane sami prave svoju čokoladu miješanjem (otapanjem na niskoj temperaturi) kakao praha, maslaca i eventualno nekog zdravog sladila poput agavinog sirupa.

U nekim receptima zastupljena je i kakao pasta, no ako je nemate, čokolada neće izgubiti na okusu bez tog sastojka (jer je kakao pasta u biti neka vrsta sirove čokolade koja je proizvedena na specifičan način, ali u osnovi ne sadrži ništa što u sebi nemaju kakao prah i kakao maslac). Kakao maslac koristi se u kozmetičkoj industriji, pa je dobrodošao i u pripravcima kućne izrade.

Kad pripremate kakao napitak, nemojte ga sladiti nego uživajte u čistom okusu gorke čokolade. Odlična ideja je dodati i malo cimeta, jer on ima slatkast okus i također ga se savjetuje žličica dnevno. Cimet nije sličan kakau samo po praškastom obliku i smećkastoj boji, nego i po ljekovitosti. U drevnom Egiptu koristio se u pripremi lijekova za razne infekcije i bolesti te kod balzamiranja, jer ubija mikroorganizme, pa nije čudno što se u zimskim danima stavlja u kuhano vino i savjetuje kao lijek protiv gripe i prehlade.


Reci što misliš!