Lifestyle

#gastro

Ručak za čistu peticu: Piletina u umaku od gljiva i vina

Ručak za čistu peticu: Piletina u umaku od gljiva i vina

Gljive su apsolutni hit jesenskog stola, a posebno su neodoljive u kombinaciji s piletinom i vinom

Ako vam nedostaje ideja za ručak, a jede vam se nešto sočno i s mesom, onda imamo sjajan prijedlog za vas.

Super sočne batke s umakom od gljiva možete poslužiti s rižom, tjesteninom ili žitaricom poput bulgura. Umjesto škrobnog brašna, umak možete zgusnuti na drugi način. Razmutite jedan žumanjak s vinom i vrhnjem. Zdjelu s mesom i gljivama maknite s vatre pa u nju izlijte pripremljenu mješavinu od vrhnja i žumanjka. 

Potrebno vam je: 

- 5-6 pilećih bataka 
- 70 g maslaca 
- 400 g šampinjona 
- 2 dl punomasnog kiselog vrhnja 
- 2 dl vina porto 
- papar, sol, žličica mljevene paprike 
- manji luk 
- lovorov list  
- žlica škrobnog brašna

Priprema: 

- Batke posolite i popaprite. Šampinjone očistite pa ih narežite na ploške ili manje polovice. Luk očistite i sitno iskosajte. U zdjeli za pečenje ili dubljoj tavi zagrijte maslac. Prepržite na njemu batke sa svih strana dok ne dobiju koricu. 

- Izvadite ih iz zdjele i stavite na toplo mjesto. Dodajte još malo maslinovog ulja, luk i gljive. Kratko sve propirjajte i vratite meso natrag u zdjelu. Ulijte dl vina, poklopite zdjelu i pirjajte na laganoj vatri dok meso ne omekša, oko 30 minuta. 

- U ostatku vina razmutite škrobno brašno i mljevenu crvenu papriku. Ulijte u zdjelu, promiješajte, dodajte vrhnje, po potrebi još začinite solju i paprom. Kuhajte sve još 10 minuta dok se umak ne zgusne.


Reci što misliš!