Lifestyle

za koncentraciju

Što jesti dok ste na poslu? Ujutro jaja, popodne orasi i tamna čokolada

Što jesti dok ste na poslu? Ujutro jaja, popodne orasi i tamna čokolada
Thinkstock

Za ručak ponesite laganu salatu s tunom i špinatom, sardine s avokadom. Umjesto slatkiša, za međuobrok ponesite grickalice, poput oraha, svježeg voća ili mješavine suhog voća i orašastih plodova.

Ne preskačite doručak jer on daje energiju i poboljšava koncentraciju na početku dana, kaže dipl. ing. nutricionizma Sandra Marić Bulat. 

Odlična ideja je zobena kaša, a super doručak su i jaja. Za ručak na poslu nemojte posezati za brzom hranom koja će vas brzo zasititi, ali osjećat ćete se umorno i brzo ogladnjeti. Za bolju koncentraciju izaberite lagani ručak. 

Pojedite, primjerice, sardine s kriškama avokada, začinjene limunovim sokom. Odličan izbor je i salata sa špinatom i lećom bogata proteinima poput piletine, ali i tune i lososa koji su, kao i sardine, bogati omega-3 esencijalnim masnim kiselinama. Leća je bogata vitaminom B koji poboljšava snagu mozga, dok tamnozeleno lisnato povrće, poput špinata, smanjuje kognitivno propadanje - kaže nutricionistica Marić Bulat. Dodaje da ručak možete pripremiti kod kuće i ponijeti u hermetičkoj posudi. Radite li laganu salatu, napravite dresing od svježeg limunova soka i maslinova ulja bogatog polifenolima, za koje je utvrđeno da smanjuju kognitivno propadanje.

Umjesto slatkiša, za međuobrok ponesite grickalice, poput oraha, svježeg voća ili mješavine suhog voća i orašastih plodova. Orasi poboljšavaju kognitivnu funkciju i čuvaju pamćenje, a šaka je dovoljna za maksimalan učinak. I svježe voće bogato vitaminom C smanjuje pad sposobnosti mozga. Jedite ga cijelog (jabuka, banana, mandarina) ili kombinirajte nekoliko različitih vrsta i jedite kao voćnu salatu - savjetuje Marić Bulat.


Reci što misliš!