Lifestyle

zdravlje

Pet oružja protiv šećerne bolesti

Pet oružja protiv šećerne bolesti
Ilustracija

Ima ga u gaziranim sokovima, kruhu, pecivima, tjestenini, slatkišima i čokoladama, umacima za salatu, voćnim jogurtima... u svemu što danas, posebice tijekom ljetnih mjeseci, konzumiramo u obilju. Uz ove namirnice prirodno snizite razinu šećera u krvi.

Današnji način prehrane, na brzinu u fast foodu ili u menzama u pauzama za ručak, sam po sebi donosi dodatne šećere kojih često nismo svjesni. Pa popio sam samo sok ili pojeo pizzu i hamburger, rečenica je koja u sebi skriva tri izvora šećera. Oni su u sokovima, pecivima i tijestu, a pogotovo u ketchupu. Hranite li se ovako samo povremeno, to je u redu, no dugoročno vas može dovesti do razvoja šećerne bolesti ili dijabetesa.

Ovih pet namirnica pomoći će vašem tijelu da ne doživi šok svaki puta kad pojedete obrok:

Jogurt

Pun je mliječnih bjelančevina pa ćete dugo biti siti. To je jedan od razloga zbog kojih autori jedne kineske studije vjeruju da može smanjiti rizik obolijevanja od šećerne bolesti tipa 2. Još jedan plus: probiotici (zdrave bakterije) iz jogurta mogu pridonijeti reguliranju glukoze, navodi pregled objavljen 2015. u časopisu Medicina.

Savjet – Znate li što super paše uz običan jogurt? Žlica-dvije grožđica i malo tamne čokolade.

Grožđice

Konzumiranje otprilike 90 g bilo kojeg sušenog voća na dan može sniziti rizik od dijabetesa tipa 2, pokazala je prošlogodišnja španjolska studija. Sušenjem se, naime, sačuvaju zdrave hranjive tvari kao što je kvercetin, moćan flavonoid protuupalnog djelovanja.

Savjet – Najjednostavniji mogući desert: zagrabite žlicu kikiriki-maslaca iz staklenke, pospite grožđicama i cimetom – i ubacite u usta.

Tamna čokolada

Da, čokolada. Talijanski su znanstvenici 2015. otkrili da flavonoidi iz kakaa – vrsta antioksidansa u tamnoj čokoladi – može poboljšati stanje u slučaju inzulinske rezistencije. Bonus: flavonoidi također mogu imati ulogu u sprječavanju srčanih bolesti. 1+1 gratis!

Savjet – Nemojte se zanijeti: čokolada je vrlo kalorična. Jedete li gorkastu, lakše kontrolirate pojedenu količinu. Mi osobito volimo onu s 88% kakaa.

Mahunarke

Leća, slanutak, grah i grašak vaši su prijatelji. U španjolskoj studiji iz 2017. rizik dobivanja dijabetesa kod ljudi koji su tjedno jeli oko 240 g bio je 35 posto niži nego kod ljudi koji su ih jeli vrlo malo. Mahunarke su bogate vlaknima, zahvaljujući čemu pomažu regulirati razinu glukoze u krvi.

Savjet – Zamjenjivanjem samo pola porcije kruha ili riže na dan mahunarkama možete sniziti svoj rizik, ustanovljeno je istom studijom. Ili jednostavno umiješajte šaku graha u salsu.

Žuta (švedska) repa

Ovo je korjenasto povrće bogato betakarotenom, pigmentom koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Nedavnom je nizozemskom studijom ustanovljeno da je kod zdravih ljudi kojima je prehrana bogata vitaminom A niži rizik šećerne bolesti tipa 2.

Savjet  – Jedite je umjesto krumpira. Skuhajte je u vodi i zgnječite s malo maslaca i češnjaka. Ili je narežite na kockice i pecite na 220 stupnjeva 35 do 45 minuta.

 


Reci što misliš!