Lifestyle

detox

Ove namirnice snažno čiste tijelo iznutra

Ove namirnice snažno čiste tijelo iznutra
Thinkstock

Slobodno možete biti skeptični oko riječi – detoks. Pitate se zbog čega? Svakodnevno smo bombardirani reklamama za proizvode koji obećavaju čudesne rezultate u izbacivanju toksina iz našeg organizma. No, istina je zapravo da naš organizam to zapravo čini svaki dan.

Naša jetra je čudesna – ona je primarni organ za detoksikaciju i svakodnevno radi na tome da iz tijela izbaci štetne tvari. Glavni cilj njezina rada je da štetne tvari, odnosno toksine u organizmu učini manje štetnima kako bi ih sigurno mogli izbaciti iz organizma, a u tome joj pomažu spojevi iz hrane koju svakodnevno konzumiramo. 

Zbog nepravilne prehrane i onečišćenja iz okoliša kojima smo svakodnevno izloženi, našoj jetri bi dobro došla mala pomoć u provođenju detoksikacije. Srećom, jedan od najjednostavnijih načina kako to provesti je konzumiranje namirnica koje obiluju hranjivim tvarima. Dakle, ako želiš pomoći svojoj jetri u detoksikaciji, potrudi se da u svoju prehranu uvrstiš sljedeće namirnice.

Artičoke

Artičoke su puno više od gurmanske poslastice – one sadrže spojeve koji su poznati po tome što stimuliraju protok žuči.

Luk

Zanimljivo je kako su spojevi zbog kojih luk ima specifični miris luka zapravo odgovorni za njegova detoksikacijska svojstva. Riječ je alil sulfidima, spojevima sa sumporom koji pomažu jetri u reakcijama faze 1, prvom koraku u eliminaciji toksina topljivih u mastima.

Cikla

Betalain je spoj koji cikli daje karakterističnu tamnu boju, a pomaže jetri u provođenju reakcija faze 2 kojoj je cilj omogućiti učinkovito izlučivanje i eliminaciju toksina iz organizma.

Klorela 

Smatra se kako je klorofil, pigment odgovoran za zelenu boju ove alge, upravo taj koji je odgovoran i za njezin detoksikacijski učinak.Rezultati nekih znanstvenih istraživanja pokazuju kako klorela pomaže u uklanjanju dioksina, toksina iz hrane koji se povezuje s poremećajima reproduktivnog sustava, ali i s karcinomom.

Sjemenke lana

Ne smijemo zanemariti ni važnost vlakana u detoksikaciji, a sjemenke lana su jedan od odličnih izvora vlakana. One sadrže i topljiva i netopljiva vlakna koja pomažu u uklanjanju toksina. Također, lignani iz lana štite od toksičnih estrogena. Pokazalo se da smanjuju razinu 17 – beta estrodiola u krvi koji se povezuje s estrogen ovisnim tumorima. 


 


Reci što misliš!