#gastro
Sušena mesna grickalica iz vlastite kuhinje
Najbolji proteinski snack možete napraviti u vlastitoj kuhinji
Mesnat, krt i trajan: komadi sušene govedine mogli bi biti najbolji lako nosiv izvor bjelančevina na svijetu. (Pokušajte na dulji izlet u prirodu, planine ili na skijanje ponijeti vreću tvrdo kuhanih jaja.)
Što je najbolje, možete ovu grickalicu napraviti sami. „Imate potpunu kontrolu nad okusom“, ističe chef Benkei O’Sullivan iz newyorškog lokala Hunt & Fish Club. Sve što vam je potrebno jest pećnica, komad svježeg mesa i nekoliko tajnih začinskih mješavina. Lako je pratiti O’Sullivanovih pet koraka.
1. Kupnja
Kupite 1 kg steaka i zamolite mesara da ukloni svu vidljivu masnoću i srebrnkastu kožu. Što je meso krtije, to će osušeno dulje trajati. Od te količine svježeg mesa dobit ćete oko 350 g sušene. Ako je mesar prijateljski nastrojen, zamolite ga i da meso nareže na trake debele 5 mm i duge otprilike 10 cm.
2. Priprema
Steak dobro omotajte plastičnom folijom i pola sata ostavite u zamrzivaču. Tako ćete ga lakše narezati. Za to upotrijebite oštar chef nož. Narežite na trake debele 5 mm, a dugačke 10 cm.
3. Tretman
Mariniranje daje najviše okusa; ostavite preko noći u hladnjaku. Suha začinska mješavina zahtijeva 2 sata hlađenja. U oba slučaja meso stavite u vrećicu i dodajte nešto od navedenog.
4. Zagrijte
Pećnicu zagrijte na 200 °C. Na dva lima za pečenje stavite rešetke. Otresite višak marinade ili začina te trake mesa razmaknute rasporedite na rešetke. Stavite u pećnicu te kuhaču ugurajte u vrata kako bi bila odškrinuta 1 cm.
5. Sušite
Meso je osušeno nakon 3 do 5 sati, tj. kad ga lako možete “poderati” te kad lako vraća prvobitan oblik ako ga preklopite. Vlagu uklonite tapkanjem papirnatim ubrusom te ga potpuno ohladite prije spremanja u hermetičku posudu. U hladnjaku može stajati do 3 mjeseca.
Odaberite svoju marinadu:
S CRNIM PAPROM
2 žlice soli
2 žličice svježe mljevenog papra
2 žlice smeđeg šećera
SLATKO-VRUĆE
3 žlice smeđeg šećera
1 žlica soli
2 žličice sušenog češnjaka
2 žličice majčine dušice
1,5 žličice mljevenih čilija
1 žličica svježe mljevenog papra
1/2 žličice mljevenoga kumina
naribana korica 1 naranče
TERIYAKI MARINADA s đumbirom
1 šalica soka od ananasa
⅔ šalice umaka od soje
1/4 šalice rižina octa
2 nasjeckana češnja češnjaka
2 žlice smeđeg šećera
1 žlica mješavine 5 začina
1 žlica srirache
1 žlica nasjeckanog svježeg đumbira
naribana korica 2 limete
ESPRESSO MARINADA
1,5 šalice jake kuhane kave (hladne)
⅓ šalice soka od limuna
1/4 šalice smeđeg šećera
1/4 šalice umaka worcestershire
1 žlica soli
2 žličice mljevenog pimenta
2 žličice pahuljica
crvene paprike
2 nasjeckana češnja češnjaka
Izdvojeno
-
Veliku nagradu 59. zagrebačkog salona arhitekture i urbanizma, koji je pod nazivom "Dijalozi/Monolozi" otvoren u nedjelju u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, osvojio je projekt "Rekonstrukcija Vitića: palimpsest tumačenja izvornosti" skupine autora.
-
Hrvatska ženska rukometna reprezentacija odmjerit će snage sa Španjoskom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo iduće godine u Nizozemskoj i Njemačkoj, odlučio je ždrijeb u Beču.
-
Kao najznačajnija regionalna zvijezda, Severina nije poznata samo po svojim pjesmama, nego i po tome da se ne boji reći što misli.
-
Hrvatski skijaš Samuel Kolega osvojio je šestu poziciju na slalomu Svjetskog kupa u francuskom Val D'Isereu, čime je izjednačio svoj najbolji doseg karijere.
Reci što misliš!