Lifestyle

#gastro

Sušena mesna grickalica iz vlastite kuhinje

Sušena mesna grickalica iz vlastite kuhinje

Najbolji proteinski snack možete napraviti u vlastitoj kuhinji

Mesnat, krt i trajan: komadi sušene govedine mogli bi biti najbolji lako nosiv izvor bjelančevina na svijetu. (Pokušajte na dulji izlet u prirodu, planine ili na skijanje ponijeti vreću tvrdo kuhanih jaja.)

Što je najbolje, možete ovu grickalicu napraviti sami. „Imate potpunu kontrolu nad okusom“, ističe chef Benkei O’Sullivan iz newyorškog lokala Hunt & Fish Club. Sve što vam je potrebno jest pećnica, komad svježeg mesa i nekoliko tajnih začinskih mješavina. Lako je pratiti O’Sullivanovih pet koraka.

1. Kupnja

Kupite 1 kg steaka i zamolite mesara da ukloni svu vidljivu masnoću i srebrnkastu kožu. Što je meso krtije, to će osušeno dulje trajati. Od te količine svježeg mesa dobit ćete oko 350 g sušene. Ako je mesar prijateljski nastrojen, zamolite ga i da meso nareže na trake debele 5 mm i duge otprilike 10 cm.

2. Priprema

Steak dobro omotajte plastičnom folijom i pola sata ostavite u zamrzivaču. Tako ćete ga lakše narezati. Za to upotrijebite oštar chef nož. Narežite na trake debele 5 mm, a dugačke 10 cm.

3. Tretman

Mariniranje daje najviše okusa; ostavite preko noći u hladnjaku. Suha začinska mješavina zahtijeva 2 sata hlađenja. U oba slučaja meso stavite u vrećicu i dodajte nešto od navedenog.

4. Zagrijte

Pećnicu zagrijte na 200 °C. Na dva lima za pečenje stavite rešetke. Otresite višak marinade ili začina te trake mesa razmaknute rasporedite na rešetke. Stavite u pećnicu te kuhaču ugurajte u vrata kako bi bila odškrinuta 1 cm.

5. Sušite

Meso je osušeno nakon 3 do 5 sati, tj. kad ga lako možete “poderati” te kad lako vraća prvobitan oblik ako ga preklopite. Vlagu uklonite tapkanjem papirnatim ubrusom te ga potpuno ohladite prije spremanja u hermetičku posudu. U hladnjaku može stajati do 3 mjeseca.

Odaberite svoju marinadu:

S CRNIM PAPROM

2 žlice soli

2 žličice svježe mljevenog papra

2 žlice smeđeg šećera

SLATKO-VRUĆE

3 žlice smeđeg šećera

1 žlica soli

2 žličice sušenog češnjaka

2 žličice majčine dušice

1,5 žličice mljevenih čilija

1 žličica svježe mljevenog papra

1/2 žličice mljevenoga kumina

naribana korica 1 naranče

TERIYAKI MARINADA s đumbirom

1 šalica soka od ananasa

⅔ šalice umaka od soje

1/4 šalice rižina octa

2 nasjeckana češnja češnjaka

2 žlice smeđeg šećera

1 žlica mješavine 5 začina

1 žlica srirache

1 žlica nasjeckanog svježeg đumbira

naribana korica 2 limete

ESPRESSO MARINADA

1,5 šalice jake kuhane kave (hladne)

⅓ šalice soka od limuna

1/4 šalice smeđeg šećera

1/4 šalice umaka worcestershire

1 žlica soli

2 žličice mljevenog pimenta

2 žličice pahuljica

crvene paprike

2 nasjeckana češnja češnjaka


Reci što misliš!