Lifestyle

dijeta

Tri začina koja izvrsno pomažu u mršavljenju

Tri začina koja izvrsno pomažu u mršavljenju

Planirate li smršaviti (a tko od nas to ne planira) sad je vrijeme da u prehranu ubacite ova tri fantastična začina koji potiču probavu i čišćenje organizma te brže mršavljenje

Ljekovitost začina je velika i, ako ih poznate, neprocjenjiva, baš kao i njihova začinska primjena. A ova tri začina svakako trebata upoznati u najboljem smislu!

Ljekovita svojstva anisa poznavali su u Siriji još prije 1500. godina pr.n.e., a o njegovim ljekovitim svojstvima postoje zapisi starih Grka i Rimljama. Anis grije i jača želudac i druge probavne organe. Izvrsno je pomoćno sredstvo u liječenju astme, bronhitisa i kašlja, a dobar je afrozidijak, posebno ako ga kuhamo i vinu i zasladimo medom. Napravite čaj od anisa i pijte ga svaki put kada imate bilo kakve probavne tegobe. Uzmite jednu žlicu anisova sjemena i prelijte je kipućom vodom. Poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta, pa procijedite. Spremite u posebnu posudu ili bocu i pijte triputa dnevno, odmah nakon glavnih obroka.

Anđelika ili kako je u narodu još zovu ‘korijen svetog duha’, u srednjem vijeku se koristila kao jako protuotrovno sredstvo, a u Kini se posebno cijeni njezina ljekovitost kod probavnih, dišnih, bubrežnih i krvožilnih slabosti.Već korištenjem anđelike kao začina jelima možemo pomoći kod mnogih bolesti, a posebno se savjetuje uzimanje čaja od korijena, sjemena ili lista biljke. Izvrsna je za detoksikaciju organizma zbog protuotrovnih svojstava.

Papar je u doba otkrića morskih putova bio vrijedan kao zlato, pa se s njime trgovalo i razmjenjivalo kao s najvrijednijom robom. Još u doba antike prenesen je iz Azije u Europu gdje je s vremenom postao najcjenjeniji začin, a s njime započinje i povijest mirodija-začina na Starom kontinentu. Osim stoljetne tradicije upotrebe kao začina u jelima, njegova ljekovitost promovirala ga je u zaštitnika probavnog sustava. Vrlo je važno pravilno ga dozirati, jer samo tako možemo postići efektivne rezultate. U suprotnome, može doći do neželjenih posljedica. Djeluje digestivno, probuđuje rad želuca, a ujedno je i izvrstan "uništavač" toksičnih tvri u organizmu. 

Cosmopolitan.hr


Reci što misliš!