Lifestyle

#prehrana

Zdravlje izvire direktno iz ljutih papričica

Zdravlje izvire direktno iz ljutih papričica

Upoznajte ih da biste ih još više voljeli: naučite razlikovati različite vrste papričica te osvijestite svu žestinu njihovih zdravstvenih koristi

Papričice su “vruće” zahvaljujući kapsaicinu, no on im daje i nešto mnogo važnije: ljekovita svojstva. Ako možete podnijeti vrućinu, ovo su nagrade koje si možete priskrbiti.

CHIPOTLE – Ljutina: 3000 do 10.000 Scovilleovih jedinica
Sav intenzivan okus ovih papričica daje chipotles en aodobo: sasvim lagano slatkast pire dimljene arome. Osim što su te na dimu sušene papričice odlične u umacima za tjesteninu te čak i u majonezi, one su i bogate luteinom i zeaksantinom, koje doslovno trebate čuvati kao oči u glavi. Vidite, oba, naime, neutraliziraju rizik od dobivanja katarakte.

DE ÁRBOL – Ljutina: 15.000 do 30.000 Scovilleovih jedinica
Iako su chiles de árbol prilično žestoke, kad se jedna sušena ubaci u velik lonac, jelu daje nježnu aromu papričice. Južnokorejski su znanstvenici otkrili da se prehranom koja sadrži papričice upravo ove ljutine sprječava gomilanje masnih stanica te tjelesna težina umanjuje za 8 posto. Stoga vam se više isplati pojesti chili nego piti sokove za detoksikaciju.

AJÍ LIMON – Ljutina: 30.000 do 50.000 Scovilleovih jedinica
Kao što joj i ime kaže, ova peruanska vrsta ima limunast okus. Stoga se odlično slaže s ribom. Ostavite membrane koje drže sjemenke, savjetuju stručnjaci, jer upravo je ondje najviše kapsaicina, tvari koja je ključna za zdravstvene koristi ljutih papričica. A jedna je od njih, prema Kineskom sveučilištu Hong Konga, raščišćavanje arterija, čime se sprječava moždani udar.

RING OF FIRE – Ljutina: 70.000 do 80.000 Scovilleovih jedinica
Ova vrsta cayenne papričice čak je 15 puta ljuća nego jalapeno. Kad su zelene, savršene su za azijska jela, a sadrže goleme količine vitamina C. No da bi im okus bio iznijansiraniji te odgovarao što različitijim jelima, ostavite ih da dozriju i poprime crvenu boju.

Kako nam štite zdravlje:

OLAKŠAVANJE BOLOVA
Bilo da su posrijedi bolovi u mišićima, bilo artritis, ljute papričice uspijevaju zauzdati neuropeptide koji uzrokuju bolove i upale, navode južnokorejski znanstvenici sa Sveučilišta Ulsan.

SNAŽNE ARTERIJE
Kad se sljedeći put dobro preznojite nakon porcije curryja, sjetite se da kapsaicinoidi umanjuju ožiljke u krvnim žilama, što su otkrili na Kineskom sveučilištu Hong Konga.

DOBRO SRCE
Kapsaicinoidi blokiraju djelovanje gena koji uzrokuje stezanje krvnih žila, čime omogućuju da više krvi dođe do vitalnih organa, otkrili su na Kineskom sveučilištu Hong Konga.

ZAŠTIĆENA PROSTATA
Istraživanja na medicinskom centru Cedars-Sinai pokazuju da ljute papričice aktivno ciljaju stanice raka prostate (ili ih čak i eliminiraju) umanjujući njihov rast za petinu.


Reci što misliš!